Verkkouutiset

Kokoomuksesta kiitellään opintotuen tulorajojen korotusta

Hallitus päätti budjettiriihessä korottaa opintotuen tulorajoja ensi vuodeksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus ei ole kertonut kuinka paljon tulorajoja tullaan korottamaan, mutta julkisuudessa olleiden tietojen perusteella kyse olisi 25 prosentista suhteessa nykytasoon. Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan tulorajojen korottaminen 50 prosentilla kasvattaa valtion nettotuloja noin 5,9 miljoonalla eurolla vuodessa.

– Korkeat tulorajat pitävät opiskelijat irti työnsyrjästä, minkä vuoksi valtio menettää tutkitusti nettotuloja. Nyt hallitus tuli kokoomuksen linjalle ja korottaa tulorajoja. On hienoa, että järki on nyt edes puoliksi voittanut, kiittelee kansanedustaja Heikki Vestman (kok.).

Vestman on aiemmin lakialoitteessaan vaatinut tulorajojen korottamista 50 prosentilla, ja vuosi sitten syksyllä valtiovarainministeriön virkamiesraportti esitti samaa. Hallitus ei kuitenkaan tuolloin tehnyt ratkaisuja opiskelijoiden tilanteen parantamiseksi, ja hautasi Vestmanin lakialoitteen valiokuntakäsittelyyn.

– Ahkerien opiskelijoiden rankaiseminen tuolloin hallitukselta ideologinen valinta. Kiitänkin hallitusta siitä, että tänä vuonna budjettiriihestä saatiin tämä yksi hyvä päätös ulos, toteaa kansanedustaja Janne Heikkinen (kok.).

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vastusti tulorajojen korottamista vielä kaksi vuotta sitten, mutta vaati hallitukselta mittavampia työllisyystoimia.

– Keskustalle ei perinteisesti ole tuottanut hankaluuksia tulkita omaa linjaansa tilanteeseen sopivasti. Olkoon sitten taustalla, vaikka poliittinen opportunismi, on tärkeintä opiskelijoiden taloutta ja työllisyyttä parantava päätös. Loppuja työllisyyspäätöksiä toki vielä odottelemme, Heikkinen sanoo.

Palkansaajien selvityksen mukaan tulorajojen korotus 50 prosentilla lisäisi opiskelijoiden keskimääräisiä tuloja vuodessa 600 eurolla.

– Omalla työpanoksella ansaittu 600 euron vuotuinen lisä on merkittävä lisätulo jokaiselle opiskelijalle. Tehdystä työstä pitää palkita myös opiskelijaa, sanoo kansanedustaja Matias Marttinen (kok.).

Kela on vuosittain perinyt tulorajojen ylittymisen vuoksi opintotukea takaisin lähes 40[nbsp]000 opiskelijalta.

– Valtion tehtävänä ei ole heikentää ihmisten hyvinvointia tällä tavoin, vaan kannustaa ahkeruuteen. Tästä keinotekoisesta kurjuudesta olisi syytä päästä pysyvästi eroon, kokoomusedustajat esittävät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)