Kokoomuksen Outi Mäkelä: 18 maakuntaa on siirtymävaiheen ratkaisu

Kansanedustaja Outi Mäkelän mukaan maakuntien määrää on toistuvasti pidetty liian suurena.

Kansanedustaja Outi Mäkelä (kok.) arvostelee blogissaan hallituksen suunnitelmia luoda sote- ja maakuntauudistuksessa Suomeen 18 maakuntaa.

– Maakuntauudistuksessa maakuntien määrästä on tehty poliittinen sopimus, mutta katsotaan asiaa mistä näkökulmasta tahansa, on selvää, että kaavailtu 18 maakunnan malli voi olla korkeintaan siirtymävaiheen ratkaisu, Mäkelä arvioi.

Hänen mukaansa aluetieteen, soten, perustuslain ja talouden asiantuntijat ovat pitäneet toistuvasti 18 maakunnan määrää liian suurena.

– Asiantuntijat ovat pitäneet alle 200 000 asukkaan maakuntien kantokykyä riittämättömänä. Suunnitelluista maakunnista vain 8 maakuntaa pääsisi yli kestävän väestörajan. Palvelujen yhdenvertainen saatavuus 18-alueen mallissa toteutuisi arvioiden mukaan ainoastaan tyydyttävästi, kun saatavuus olisi vielä 12 alueen mallissakin erinomainen. On huolestuttavaa, että keskustan entinen ministeri Juha Rehula on myöntänyt, että suuret ja väkirikkaat maakunnat ovat uudistuksen häviäjiä.

Mäkelä sanoo tulevaisuuden kasvun ja vetovoimaisuuden nojaavan vahvoihin kaupunkiseutuihin, mutta maakuntauudistus uhkaavan viedä kehitystä väärään suuntaan.

– Paikallis- ja aluehallinnon välinen työnjako uhkaa myös jäädä epäselväksi maakuntien määrän johdosta, hän arvostelee.

– Jo nyt saatavilla olevan tiedon pohjalta on täysin selvää, että maakuntien määrä ei voi jäädä siirtymävaiheen jälkeen näin suureksi.

Kommentit