Kokoomuksen Kopra huolissaan valvonnasta: Valtionyhtiö mukana kartellissa

Kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) on huolissaan valtionyhtiöiden valvonnasta tai paremminkin sen puutteesta.

Parisen viikkoa sitten julkistettiin Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös, jossa määrätään lopettamaan kielletty kilpailijoiden välinen yhteistyö linja-autoliikenteen markkinoilla.

Jukka Kopra toteaa, että Tässä vuosia kestäneessä ja todennäköisesti miljoonakorvauksiin johtavassa ns. bussikartellissa on mukana ollut myös valtionyhtiö Pohjolan Liikenne. Suora lainaus KKV:n raportista: ”Oy Pohjolan Liikenne Ab (Pohjolan Liikenne) on Linja-autoliiton hallituksen varsinaisena jäsenenä osallistunut moniin rikkomuksen kannalta keskeisiin kartellikokouksiin ja ollut aktiivinen rikkomuksen toteuttamisessa.”

– Jos valtionyhtiö toimii yksityisillä markkinoilla, ei sen tehtävä ole ainakaan edistää epätervettä kilpailua. Omistajan eli meidän päättäjien on myös ryhdistäydyttävä omistajaohjauksen ja valvonnan suhteen, sanoo Kopra.

Bussikartellissa on Kopran mielestä kyse erittäin vakavasta asiasta.

– Täytyy nostaa hattua kaikille niille pienemmille yrityksille ja yhtiöille, jotka ovat vuosia kärsineet tilanteesta sekä toiminnallisesti että taloudellisesti, mutta jaksaneet silti jatkaa yrittämistä sekä myös taistella vääryyden korjaamiseksi, toteaa Kopra.

Jukka Kopran mielestä bussikartellissa saattaa kyse olla vain jäävuorenhuipusta valtionyhtiöiden joukossa. Hän on aiemmin jättänyt kirjallisen kysymyksen myös valtion omistaman VR Transpointin roolista kuljetuselinkeinon vääristäjänä.

Pohjolan Liikenne ja VR-Yhtymä kiistävät osallisuutensa väitettyyn linja-autoalan kilpailun rajoittamiseen. Kilpailuvirasto on tehnyt esityksensä markkinaoikeudelle, joka ei vielä ole ottanut kantaa asiaan.

Kommentit