Kokoomuksen Henna Virkkunen: Venäjä haalii tukea Euroopan äärioikeistosta ja –vasemmistosta

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok.) mielestä on tärkeää, että Venäjän informaatiovaikuttamiseen on herätty.

(Vladimir) Putin pyrkii palauttamaan Venäjän suurvalta-aseman. Keinovalikoima on laaja, alkaen aktiivisista sotatoimista ja päättyen pehmeään informaatiovaikuttamiseen esimerkiksi talouden ja politiikan sektoreilla. EU:n päätöksentekokyvyn heikentäminen äärioikeistoa ja –vasemmistoa tukemalla on osa tavoitteen edistämistä, Henna Virkkunen sanoo.

Euroopan parlamentti keskustelee mietinnöstä EU:n strategisesta viestinnästä kolmansien osapuolten levittämän EU:n vastaisen propagandan torjumiseksi keskiviikkona Strasbourgin täysistunnossa.

Mietinnössä muistutetaan, että Venäjän strateginen viestintä on osa laajempaa kampanjaa EU-yhteistyön sekä unionin ja sen jäsenvaltioiden itsemääräämisoikeuden, poliittisen riippumattomuuden ja alueellisen koskemattomuuden heikentämiseksi.

– Sisäisesti ja ulkoisesti yhtenäinen EU on Venäjän tavoitteiden vastainen. Mietinnön tapaan pidän valitettavana Venäjän antamaa tukea äärioikeistolaisille ja populistisille liikkeille, jotka kieltävät muun muassa liberaalien demokratioiden perusarvot, Virkkunen toteaa.

Hän muistuttaa, että Venäjän strategia toimii myös Euroopan parlamentissa.

– Kyse ei ole sattumasta. Venäjä tukee muun muassa Marine Le Penin äärioikeistopuoluetta jättilainalla ja epäilyt monien muiden puolueiden saamasta tuesta ovat vahvat. Vastalahjaksi ne tukevat Venäjää – usein riippumatta käsiteltävästä asiasta, Virkkunen arvioi.

Puolueiden rahoituksen keräämiseen kolmansista maista olisi Virkkusen mielestä puututtava EU:n tasolla, kuten myös rahoituksen läpinäkyvyyteen.

Mietinnössään EU-parlamentti kehottaa jäsenvaltioiden hallituksia seuraamaan tarkasti Venäjän tiedotusoperaatioita unionin alueella sekä parantamaan valmiuksien jakamista ja vastatiedustelua kyseisten operaatioiden torjumiseksi.

– Suomen tiedustelulakien päivittäminen ja vireillä oleva hybridiosaamiskeskuksen perustaminen ovat tärkeitä askelia tässä. Kansalaisten kannalta puolestaan laadukas journalismi on avainasemassa. Informaatiosota haastaa toimittajat tekemään perusteellisia taustaselvityksiä, jotta yleisölle saadaan välitettyä oikeaa tietoa, Virkkunen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt