Verkkouutiset

Kokoomukselta vaihtoehto: Virtasen perheelle 1909 euroa enemmän

Oppositiopuolueen vaihtoehtobudjetissa ansiosidonnainen porrastettaisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmä julkisti tiistaina vaihtoehtobudjettinsa. Kokoomuksen mukaan eduskunnan tietopalvelu on arvioinut heidän esittämänsä budjetin työllisyystoimet, ja ne lisäisivät työllisyyttä 26 000 hengellä enemmän kuin hallituksen budjetti.

Kokoomuksen työllisyystoimien arvioidaan tuovan yli 60 000 työllistä.

Kokoomusvaihtoehdossa verotus kevenisi kokonaisuutena noin 400 miljoonalla eurolla, kokonaisveroaste laskisi hallituksen budjettiin verrattuna 0,2 prosenttiyksikköä, budjetin pysyvät kokonaismenot olisivat noin 400 miljoonaa pienemmät kuin hallituksella, alijäämä olisi 521 miljoonaa pienempi ja tuloerot pienenisivät yhtä paljon.

– Suomessa liian moni on työelämän ulkopuolella. Liian moni on jäänyt pitkäksi aikaa sosiaaliturvan varaan loukkuun, jossa saatavilla oleviin töihin tarttuminen ei tukijärjestelmän ominaisuuksista ja työnteon kuluista johtuen juurikaan lisäisi nettotuloja, vaihtoehtobudjetissa todetaan.

 Haluamme vastedeskin pitää kiinni työelämän reiluista pelisäännöistä sekä hyvästä sosiaaliturvasta. Kokoomus haluaa ottaa mallia muista Pohjoismaista ja uudistaa suomalaisen yhteiskunnan rakenteita niin, että työn tarjoamisesta ja tekemisestä tulee nykyistä kannattavampaa.

Nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn kokoomus esittää kokonaisuutta, johon kuuluu muun muassa terapiatakuu.

Ikäihmisten hoivaan on tarjolla paketti, johon kuuluu 150 miljoonan euron pysyvä lisäys ikääntyneiden parempaan hoivaan. Vaihtoehtobudjetissa puhutaan tuhannesta hoitajasta kotihoitoon, tuhannesta hoitajasta ympärivuorokautiseen hoivaan ja rahasta muiden palveluiden kehittämiseen. Kokoomus kannattaa eläkeläisten pienimpien eläkkeiden korotusta ja eläkeläisten verotuksen keventämistä sekä esittää uutta yli 75-vuotiaiden kotitalousvähennystä.

Kokoomus haluaa noin 1000 poliisia lisää ja heidän kokonaismääränsä asteittain yli 8000:n.

Työperäisen maahanmuuton jonojen lyhentämiseksi kokoomus haluaa 10 miljoonan euron pysyvän lisäpanostuksen Migrille.

Kokoomuksen esittämät työllisyystoimet ovat:

1) Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen
2) Parannetaan sosiaaliturvaa, mutta hillitään työttömyysturvamenojen kasvua
3) Ansiotulojen verotuksen keventäminen miljardilla eurolla
4) Varhaiskasvatusmaksujen alentamisen jatkaminen
5) Toimeentulotuen asumiskustannusten omavastuun (7 %) palauttaminen
6) Hillitään asumistukimenoja ja helpotetaan kannustinloukkuja
7) Luovutaan työttömyysputkesta
8) Ulosoton suojaosuuden korotus
9) Toteutetaan työllisyyttä ja tasa-arvoa vahvistava perhevapaauudistus
10) Mahdollistetaan paikallinen sopiminen kaikissa yrityksissä
11) Työttömien henkilökohtaisen palvelun lisääminen ja vahvistaminen
12) Palkkatuen kehittäminen ja kohdentaminen
13) Sosiaaliturvan uudistaminen
14) Jatkuvan oppimisen malli ja osaamistason nosto
15) Työperäisen maahanmuuton lisääminen
16) Helpotetaan työn perässä muuttavien tilannetta
17) Osatyökykyisille polkuja työelämään
18) Yrittämisen edellytyksistä huolehdittava – Suomi tarvitsee investointeja

Ansiosidonnainen kohteena

Kokoomus keventäisi työn ja eläkkeiden verotusta ensi vuonna miljardilla eurolla. Lisäksi puolue peruisi polttoaineveron korotuksen ja kotitalousvähennyksen heikennyksen.

Veronkevennykset rahoitettaisiin haitta- ja päästöverojen korotuksilla. Tupakka-, arpajais- ja virvoitusjuomaverolla saataisiin 200 miljoonaa enemmän.

Kokoomus vapauttaisi viinin myynnin ruokakauppoihin ja kioskeille. Samalla vahvempien juomien verotusta kiristettäisiin niin, että verotulot kasvaisivat 100 miljoonaa.Hiilidioksidiveroa korotettaisiin 150 miljoonalla.

Kokoomusbudjetissa 75-vuotias eläkeläinen Aila saisi vuodessa 568 euroa enemmän käyttöönsä kuin hallituksen budjetista.

Työmarkkinajärjestöjen sijoitustuottojen verovapaus poistettaisiin, josta saataisiin lisää 40 miljoonaa vuodessa.

Merkittävä osa ansiotuloverotuksen miljardin kevennyksestä rahoitettaisiin lopettamalla eläkkeen kertyminen ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Muutos ei vaikuttaisi nykyisiin eläkkeisiin.

Virtasille 1909 euroa lisää käteen

Kokonaisvaikutukset kotitalouksille olisivat eduskunnan tietopalvelun mukaan eläkeläisille 196 euroa lisää vuodessa, palkansaajille 446 euroa lisää vuodessa, yrittäjille 449 euroa lisää vuodessa ja lapsiperheille keskimäärin 656 euroa lisää vuodessa. Nykyisen hallituksen budjetti vie lapsiperheiltä 212 euroa vuodessa.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa esitellään Virtasen esimerkkiperhe. Siihen kuuluvat vanhemmat ja kaksi päivähoitoikäistä lasta. Perhe asuu vuokralla ja molemmat vanhemmat saavat suomalaista mediaanipalkkaa, 3079 euroa kuukaudessa.

Virtasen perheelle jää kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa palkasta 450 euroa vuodessa enemmän käteen verrattuna Antti Rinteen hallituksen budjettiin.

Lisäksi perheen varhaiskasvatusmaksut laskisivat 104 eurolla kuukaudessa, siivouslaskussa säästyy 240 euroa, ja polttoainevero jää korottamatta.

– Kokoomuksen vaihtoehdossa Virtasen perheellä olisi ensi vuonna 1909 euroa enemmän käytössä, budjetissa todetaan.

Kokoomuksen kansanedustajista vaihtoehtobudjetin työryhmässä olivat puheenjohtajana Timo Heinonen ja Petteri Orpo, Kai Mykkänen, Elina Lepomäki, Juhana Vartiainen, Sanni Grahn-Laasonen, Sari Sarkomaa, Markku Eestilä, Kalle Jokinen, Jukka Kopra, Janne Sankelo, Arto Satonen ja Matias Marttinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)