Rokotteiden toivotaan tuovan helpotuksen koronaan vuoden alkupuolella. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Koko Uusimaa leviämisvaiheessa, rajut toimet käyttöön

Uudenmaan koordinaatioryhmä esittää lisärajoituksia, pääkaupunkiseudun rajoituksista linjataan torstaina.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedottaa koko sairaanhoitopiirin alueen siirtyneen koronavirusepidemian leviämisvaiheeseen. Pääkaupunkiseudun leviämisvaiheesta tiedotettiin 19. marraskuuta. Silloin muun Uudenmaan todettiin olevan vielä kiihtymisvaiheessa.

Leviämisvaiheeseen siirtymisen vuoksi Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä esittää lisärajoituksia ja -suosituksia Uudellemaalle. Pääkaupunkiseudun osalta päätökset linjataan pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä torstaina.

Uudenmaan lisärajoitukset ja -suositukset tulevat voimaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston ja kuntien päätösten mukaisesti ja ovat voimassa 18.12. saakka.

Kaikki sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvat yleisötilaisuudet kielletään aluehallintoviraston päätöksellä. Yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettävän. HUSin tiedotteen mukaan yksityinen kokoontuminen tarkoittaa myös perhetapahtumia.

− Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset (enintään 10 henkilöä) muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää, HUSin tiedotteessa todetaan.

Kuntien päätöksillä suljetaan kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat. Välttämättömät palvelut ja asiointi turvataan. Myös yksityisiä toimijoita suositellaan sulkemaan vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat.

18-vuotta täyttäneiden kaikki kuntien järjestämä ryhmäharrastustoiminta keskeytetään kuntien päätöksillä. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena. Yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan samoja rajoituksia.

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta alle 12-vuotiaiden osalta voi harkinnan mukaan jatkua.

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset (yli 15-vuotiaiden osalta), ammattikorkeakoulut, ja yliopistot siirtyvät etäopetukseen kuntien päätösten mukaisesti.

Työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käytön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt