Muoviset kestokassit sisältävät jopa neljä kertaa enemmän muovia kuin tavalliset muovipussit. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kestokassit lisäsivät muovin kulutusta

Kertakäyttökassien vähentämisellä ei ollut Iso-Britanniassa toivottuja vaikutuksia.

Iso-Britanniassa jaetaan yli miljardi kappaletta kestokasseja vuosittain, mikä on merkittävästi lisännyt muovin kulutusta, uutisoi The Times.

Iso-Britanniassa suurimmat supermarketit jakavat kestokasseja jo enemmän kuin kertakäyttöisiä muovipusseja, joille hallitus on asettanut viiden pennin vähimmäishinnan.

Maksulliseksi muututtuaan kertakäyttökassien kulutus väheni jopa viidenneksellä 1,2 miljardiin kappaleeseen, mutta samaan aikaan kestokassien kulutus kasvoi lähes samoihin lukemiin, 1,18 miljardiin.

Kestokassit painavat 28 grammaa kappaleelta, mikä vastaa noin nelinkertaista muovimäärää kertakäyttökasseihin verrattuna. Myös Islanti kertoi lokakuussa säästävänsä yli 1600 tonnia muovia vuosittain siirtymällä muovisten kestokassien käyttöön.

Nyt Iceland Foodsin toimitusjohtaja Richard Walker kuitenkin vahvistaa, että kestokasseihin siirtyminen on merkittävästi kasvattanut maan muovinkulutusta.

– En ole ylpeä tästä, sillä vaikka kestokasseihin siirtyminen on poistanut noin neljännesmiljardin kertakäyttökassin käytöstä, kestokassit ovat paksumpaa ja sisältävät paljon enemmän muovia kuin kertakäyttökassit,  Walker toteaa.

Ongelma piilee brittiläisessä ympäristötutkintainstituutissa työskentelevän Sarah Baulchin mukaan siinä, että ihmiset kohtelevat kestokasseja samalla tavalla kuin kertakäyttöisiäkin kasseja.

– Kun otetaan huomioon maailmanlaajuinen muovikriisi, supermarkettien on ehkä pakko harkita kertakäyttöisten muovikassien ottamista uudelleen käyttöön, Baulch toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt