Australian puolustusministeriön jakama valokuva pelastetusta koalan poikasesta Kangaroo Islandin villieläinpuistossa Kingscotessa tammikuun 7. päivä. LEHTIKUVA / AFP

Koirat jäljittävät eloonjääneitä koaloita

Etsintätyö antaa WWF:n mukaan toivoa uhanalaisen lajin tulevaisuudelle metsäpalojen jälkeen.

Australiassa käytetään erityiskoulutuksen saaneita koiria etsimään metsäpaloista eloonjääneitä koaloita, jotta niiden kunto voidaan tarkastaa ja niille voidaan jättää juomavettä, kertoo ympäristöjärjestö WWF Suomi.

Esimerkiksi Queenslandin osavaltiossa etsijäkoirat löysivät järjestön mukaan kahden ensimmäisen etsintäpäivän aikana seitsemän koalaa palaneesta metsästä. Koirien hajuaisti on hyvä, ja ne ovat etsintätyössä nopeita. Koirat löysivät lisäksi todisteita muistakin elossa selvinneistä koaloista.

Englanninspringerspanielit Taz ja Missy on koulutettu jäljittämään koaloita niiden ulosteiden perusteella. Tällä viikolla koirat etsivät eläimiä Southern Downsin alueelta, jossa metsäpalot aiheuttivat tuhoa jo kaksi kuukautta sitten.
Vaikka etsintäpaikan paloista on kulunut jo kaksi kuukautta, osa puista savuaa yhä.

– Ensimmäisenä etsintäaamuna koirat löysivät nopeasti tuoretta koalan ulostetta, ja kun katsoimme ylös, näimme koalan poikasensa kanssa puussa. Ne olivat hyväkuntoisen oloisia, kertoo etsintätyötä johtava ekologi Olivia Woosnam WWF:n tiedotteessa.

Löydetyistä koaloista osa kärsi nestehukasta. Veden puute on vakava ongelma henkiin jääneille villieläimille.

– Tällä alueella koko eukalyptuspuiden latvusto ei ole onneksi palanut, joten koaloilla on jonkin verran ruokaa ja mahdollisuus selvitä täällä. Kun löydämme elossa olevia koaloita, jätämme vesipisteitä niille puiden alle, Woosnam kertoo.

WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen muistuttaa, että puut ja kasvusto kyllä uusiutuvat palojenkin jälkeen.

– Kuvista näemme, kuinka palaneessa maisemassa toivoa tuovat sinne tänne ilmestyneet kirkkaanvihreät uudet versot. Monet uhanalaiset lajit ovat kuitenkin kärsineet todella suuria yksilömäärien menetyksiä. Näiden akuuttien toimenpiteiden jälkeen tärkeintä on se, kuinka onnistumme ennallistamaan palaneita alueita, jotta luonto ja lajit pääsevät elpymään, Luukkonen kertoo.

WWF Australian ohjelmapäällikön Stuart Blanchin mukaan WWF Australia on ohjannut tähän mennessä yli puoli miljoonaa euroa hätäapuvaroja villieläinten pelastamiseen, hoitoon ja kuntoutukseen. Etsijäkoiraprojekti on osa tätä työtä. Myös suomalaiset ovat lahjoittaneet varoja Australiaan.

– Olemme todella kiitollisia kaikille tukijoillemme eri puolilla maailmaa. Heidän ansiostaan koaloiden pelastaminen on nyt mahdollista, Blanch kertoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt