Operaation on kerrottu osuneen samaan aikaan Venäjän pohjoisen laivaston harjoitusten kanssa. www.mil.ru

Kohuväite operaatiosta Norjassa: Näin Venäjältä vastataan

Venäläisasiantuntijoiden mukaan Norjasta tiedetään jo kaikki tarpeellinen.

Venäjän asevoimien eversti (evp.) ja Kremliä myötäilevän Komsomolskaja Pravdan sotilasasiantuntija Viktor Baranets tyrmää tästä löytyvässä artikkelissaan norjalaismedia Aldrimerin esittämät väitteet Venäjän erikoisjoukkojen operaatiosta Huippuvuorilla ja tiedustelusta Manner-Norjassa. Baranets on haastatellut asiasta myös entistä Venäjän sotilastiedustelun everstiä Ivan Tarabenkoa.

– Eivät huonosti naamioituneet erikoisjoukkomme pyöri pitkin Norjan saaristoa ja rannikkoa, Tarabenko toteaa.

Hänen mukaansa Venäjän asevoimat tietää jo kaiken tarpeellisen niin Norjan asevoimista kuin maassa olevista amerikkalaisjoukoista ja -laitoksista. Kaikkeen Norjassa on Tarabenkon mukaan jo perehdytty eikä norjalaisväitteiden kaltaisia operaatioita tarvita.

– Miksei yhtäkään kuva- tai videotodistetta ole esitetty jos Aldrimerin tiedot kerran ovat peräisin niin kovista lähteistä (mukaan lukien amerikkalaisista) hävettääkö heitä? Ehkä norjalaiset sekottivat jääkarhut erikoisjoukkoihimme, Ivan Tarabenko sanoo.

Viktor Baranets summaa artikkelinsa lopussa, että väitteet erikoisjoukoista on keksitty Norjan puolustusbudjetin kasvattamiseksi.

Baranetsia on haastateltu asiasta myös venäläiseen ura.ru -verkkomediaan. Tässä yhteydessä hän kuitenkin toteaa, että Huippuvuorilla saattoi liikkua venäläisiä yksityisiä turvallisuusjoukkoja.

– Venäjän ja naapurimme välillä on kansainvälinen sopimus Huippuvuorten luonnonvarojen käytöstä. Yhtiömme, kaivosmiehemme ja muut asiantuntijamme työskentelevät siellä ja heidät on luonnollisesti pidettävä turvassa. En sulje pois, etteikö tästä voisi vastata yksityinen turvallisuusalan yritys, entinen eversti arvioi.

Verkkouutiset kertoi tässä jutussa norjalaisen Aldrimerin useisiin nimettömiin tiedustelu- ja puolustuslähteisiin perustuvista väitteistä, joiden mukaan Venäjän erikoisjoukot olisivat suorittaneet hiljattain tiedustelutoimintaa Norjan Huippuvuorilla.

Venäjän Norjan suurlähetystö on kiistänyt väitteet jyrkästi ”valeuutisina”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt