Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

KL: Valtakunnansovittelija pelkää liian kallista liittokierrosta

Vuokko Piekkalan mukaan osapuolet voivat käydä kauppaa työajasta kustannusraamin sisällä.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mielestä alkavalla työmarkkinakierroksella katse tulisi kääntää siihen, että mietitään laajemmin talouden näkymiä ja työelämän murrosta, kertoo Kauppalehti.

– Olen huolissani, että tekisimme taloustilanteeseen nähden liian kalliin ratkaisun. Riskinä on, että näemme sen vaikutukset huonompana työllisyytenä, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala sanoi KL:lle.

Hänen mielestään olisi hyvä miettiä palkkausjärjestelmien joustavuutta.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvottelut työehtosopimuksesta virallisesti alkavat ensi viikolla ja käynnistävät samalla liittokierroksen.

Piekkala on todennut, että työmarkkinakierroksen päänavaus muodostaa lähtökohtaisesti katon muiden sopimusten kustannusvaikutuksille. Valtakunnansovittelijalta ei ole luvassa sovintoesityksiä, jotka ylittävät liittokierroksen avanneen alan palkankorotukset.

– Kustannusraamin sisällä osapuolet voivat käydä kauppaa esimerkiksi työajasta, Piekkala totesi.

Kilpailukykysopimuksen päättyessä työajan pidennys on nousemassa kiistakapulaksi neuvotteluissa. Eri aloilla on sovittu erilaisia ratkaisuja työajan pidentämiseksi, ja pidennykset haluttaisiin nyt perua.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL eivät hyväksy vientialojen päänavausta palkkakatoksi, vaan ne vaativat jäsenilleen suurempia palkankorotuksia. Valtakunnansovittelija muistuttaa liittokierroksesta 2007–2008, jolloin sairaanhoitajat halusivat suuremmat palkankorotukset kuin muut.

– Jos tarkistukset suunnataan jollekin ryhmälle, muut voivat ihmetellä, että miksi juuri noille. Kysymys kun on samalla tunteista, eli siitä, koenko tulleeni kohdelluksi tasapuolisesti, Piekkala pohti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt