Suojauksia on vahvistettu muun muassa äänten laskentaan liittyvissä tietojärjestelmissä. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

KL: Vaalien kyberhäirintään on varauduttu

Vaalien tiedottamiseen ja ääntenlaskentaan liittyvien järjestelmien tietoturvaa on parannettu monin tavoin.

Oikeusministeriön alainen Oikeusrekisterikeskus teki poliisille tällä viikolla tutkintapyynnön eduskuntavaalien vaalit.fi -tulospalveluun kohdistuneesta palvelunestohyökkäyksestä eli dos-hyökkäyksestä.

– Julkiseen verkkopalveluun kohdistuvan palvelunestohyökkäyksen tekeminen on kuitenkin valitettavan helppoa, vaikka kyseessä on lainvastainen teko, sanoo Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori ja sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll Kauppalehdelle.

– Vaalitiedotuksen julkista verkkopalvelua on suojattu palvelunestohyökkäyksiä vastaan niin sanotuilla pesureilla, jotka tunnistavat ja torjuvat hyökkäyksiä, kertoo puolestaan vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Pesureita on ollut käytössä jo ainakin edellisistä kunta- ja presidentinvaaleista lähtien. Niiden ansiosta tuore hyökkäys jäi vaikutukseltaan aiottua lievemmäksi tai lyhyemmäksi.

Suojauksia on vahvistettu myös äänten laskentaan liittyvissä tietojärjestelmissä, vaikka niitä ei olekaan kytketty julkiseen internetiin.

Puolustusministeriön yhteydessä toimivan Turvallisuuskomitean erikoistutkija Antti Sillanpää sanoo, että vaaleihin liittyviin palvelunestohyökkäyksiin ja muuhun kyberhäirintään on osattu ennalta varautua.

– Tarvittaessa äänet voidaan edelleen laskea vaikka käsin äänestyslipuista, hän toteaa Kauppalehdelle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt