Voimalinjoja Eurajoella. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

KL: Riittääkö Suomessa sähkö talvipakkasilla?

Sähkön tuotantovaje vastaa pahimmillaan yli kahta Olkiluoto 3:n kokoista ydinvoimalaa.

Suomen sähköntuotanto joutuu koetukselle talvipakkasten koittaessa, Kauppalehti kirjoittaa. Ongelmaksi saattaa koitua se, että Suomen oma sähköntuotanto ei riitä kattamaan kulutushuipun sähkönkulutusta.

Energiaviraston mukaan vanhojen voimalaitosten sulkeminen on pienentänyt sähkön huippukuormituksen aikana käytettävissä olevaa tuotantokapasiteettia viime vuodesta. Kauppalehden tietojen mukaan uutta tuulivoimakapasiteettia valmistui viime vuonna noin 200 megawattia, mutta se ei riitä korvaamaan poistettua tuotantoa etenkään kovien pakkasten aikaan.

Energiavirasto arvioi, että kylmien talvipäivien huippukulutuksen aikana yli 2 000 megawatin tuulivoimalakapasiteetista on käytettävissä vain kuusi prosenttia. Kylmänä talvipäivänä sähkön kulutushuipuksi virasto arvioi talvikaudella 2021 noin 15 100 megawattia, mutta kotimaista markkinaehtoista tuotantokapasiteettia on käytettävissä enää vain noin 10 800 megawattia.

Kulutushuippuna Suomi tarvitsisi noin 3 700 megawattia tuotantosähköä, jos Suomessa otetaan käyttöön runsaan 600 megawatin tehoinen tehoreservi. Pahimmillaan tuotantovaje vastaa yli kahta Olkiluoto 3:n kokoista 1 600 megawatin ydinvoimalaa.

Ongelmia sähkön tuonnin kanssa ei kuitenkaan pitäisi olla ja Energiavirasto uskoo, että riski sähköpulaan talven aikana on pieni. Virasto kuitenkin muistuttaa Kauppalehdelle, että järjestelmä ei siedä yhdenkään ison voimalaitoksen vikaantumistatai häiriötä, ja useat samanaikaiset vikaantumiset tuotantokapasiteetissa tai siirtoyhteyksissä huippukuormituksen aikana voivat johtaa sähköpulaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt