Ritva Isteri osti asunnon uudiskohteesta Helsingin Viikinmäestä. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

KL: Rakennuttajan konkurssista ”varoittava esimerkki” asunnonostajille

Uudiskohteesta asunnon ostaneille voi koitua mittavat menetykset rakennusliikkeen konkurssin vuoksi.

Rakennus Omera Oy:n konkurssi voi aiheuttaa mittavia menetyksiä yhtiöltä asunnon ostaneille, kertoo Kauppalehti. Heistä yksi on Ritva Isteri, joka osti viime vuonna asunnon Rakennus Omeran rakennuttamasta uudiskohteesta Helsingin Viikinmäestä.

Kaupparekisteristä saatavien tilinpäätöstietojen valossa Rakennus Omeralla on mennyt kohtuullisen hyvin. Kauppalehden analyytikko Ari Rajala ihmettelee sitä, ettei vuoden 2017 tilinpäätös anna pientäkään vihjettä siitä, että yritys hakeutuisi reilun vuoden päästä konkurssiin.

Viikinmäen kohde oli niin kutsuttu RS-kohde. Järjestelmä on yleistynyt uudisrakennusbuumin siivittämänä. Käytännössä ostaja maksaa järjestelmässä asuntoa osissa RS-pankkiin sen rakennusvaiheen aikana. Olennainen osa järjestelmää ovat vakuudet, jotka perustajaosakkaan on talletettava pankkiin konkurssin ja rakennusvirheiden takia.

Isterin ostaman asunnon myyntihinta oli 128 000 euroa ja velaton hinta 315 000 euroa. Hän ehti maksaa asunnosta 104 000 euroa, ennen kuin sai kuulla, että rakennuttaja oli hakeutunut konkurssiin. Perusteluna konkurssiin hakemiselle on yrityksen maksukyvyttömyys.

Isterin mukaan asunnon ostaneille tarjolla olevat vaihtoehdot huonoja.

− Pahimmassa tapauksessa menetän useita kymmeniä tuhansia euroja. Pahimmillaan koko 104 000 euron summan. Tämä on varoittava esimerkki ihmisille, jotka ostavat uudiskohteen ja uskovat että RS-järjestelmä turvaa ostajan selustan konkurssitapauksessa, Isteri sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt