Tilitoimistot ja softa-ala pelkäävät epäreilua kilpailua, jos Verohallinto ryhtyy ohjelmistokehittäjäksi. LEHTIKUVA/PEKKA SAKKI

KL: Ohjelmistoala ja tilitoimistot eivät halua verohallintoa markkinoilleen

Pienyritysten taloushallinnon digitalisoinnissa muhii kiista.

Kauppalehden mukaan tilitoimistot ja softa-ala pelkäävät epäreilua kilpailua, jos Verohallinto ryhtyy ohjelmistokehittäjäksi.

Suomessa on Verohallinnon mukaan arviolta 100 000 pienyritystä, joissa yrittäjä hoitaa taloushallintoa itse käsipelillä. Ne eivät yleensä käytä tilitoimistopalveluja eivätkä mitään ohjelmistojakaan.

Verottaja ja taloushallinnon palveluja myyvät yritykset ovat samaa mieltä siitä, että jossain vaiheessa näiden yrittäjien on pakko siirtyä digiaikaan. Yksimielisyys loppuukin siihen.

Verohallinto miettii, voisiko se kehittää pienyrityksille ohjelmiston, jossa asioiden hoito ja tietojen siirtäminen verottajalle täysin sähköisesti olisi mahdollisimman helppoa. Ohjelmistoala ja tilitoimistot eivät halua verottajaa omille markkinoilleen.

Asiaan kiinnitti huomiota tiistaina kansanedustaja Matias Marttinen (kok.). Hän pitää hanketta vahingollisena vapaan kilpailun kannalta ja arveluttavana veronmaksajien varojen käyttönä. Marttinen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen valtiovarainministeri Matti Vanhaselle (kesk.).

– Verottajan suunnittelema ohjelmisto kattaisi laajimmillaan jopa 90 prosenttia suomalaisista yrityksistä. Samaan aikaan meillä on markkinoilla tarjolla edullisia palveluita kotimaisten tilitoimistojen ja ohjelmistoyritysten tarjoamana. On käsittämätöntä, miksi valtio änkeää kilpailluille markkinoille veronmaksajien rahoilla, Marttinen ihmettelee.

Marttinen pitää tavoitetta edistää yritysten taloushallinnon automatisaatiota hyvänä, mutta siihen pyrkimistä valtiorahoitteisen taloushallinto-ohjelman luomisella vääränä. Kansanedustajan mielestä markkinoiden sekoittamisen sijasta Verohallinnon pitäisi keskittyä viraston sähköisten palveluiden ja nykyisten ohjelmistorajapintojen kehittämiseen.

Taloushallintoliiton toimitusjohtajan Jari Sepän mukaan markkinoilla on jo kymmeniä yksityisten yritysten ohjelmistoja, jotka ovat ilmaisia tai lähes ilmaisia.

Yhden Suomen suurimman tilitoimiston Accounterin teettämän selvityksen mukaan verovaroin tultaisiin vain kilpailemaan yksityisten palvelujen kanssa.

Verohallinnon pääjohtaja Markku Heikura toteaa Kauppalehdelle, ettei verottaja ole tehnyt mitään päätöksiä oman ohjelmiston kehittämisestä.

– Kesäkuuhun mennessä pitäisi saada kasaan yhteinen käsitys. Sen jälkeen tehdään ehdotus tai todetaan, että markkinat hoitavat asian, hän sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt