Neuvostoliitto ja Nokia olivat eri tavoin Suomen teollisuuspolitiikan kaksi historiallista harhaa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

KL: Nokiassa valmistellaan isoja muutoksia

Pekka Lundmarkin hahmotelmassa on neljä selkeätä kokonaisuutta.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark luo uutta toimintamallia, kertoo Kauppalehti.

Iso strateginen muutos on end to end -toimintamallista luopuminen. Nokia tarjosi mallilla asiakkailleen koko palveluketjua kokonaisratkaisuna. Ongelma oli se, että malli ei toiminut.

– Sen haaste oli, että tehtiin kaikkea kaikkialla ilman selkeätä fokusta. Samalla hyväksyttiin, että salkussa on kannattamattomia liiketoimintoja ja investoitiin niihin vain, jotta oltaisiin end to end -peluri, sanoo analyysiyhtiö Indresin Nokia-asiantuntija, analyytikko Mikael Rautanen.

Nokia osti Alcatel-Lucentin vuonna 2015 nimenomaan täydentämään end to end -malliaan.

Lundmarkin uusi toimintamalli keskittyy mobiiliverkkoon, kasvussa oleviin ohjelmistoihin ja palveluihin sekä erittäin kannattavan patenttisalkun hallintaan ja lisensointiin.

Lisäksi aikaisemmin erilliset Fixed Networks ja IP/Optical Networks -liiketoiminnat on yhdistetty uuteen IP and Fixed Networks -yksiköön, joka pitkälti perii Alcatel-Lucentilta ostetut liiketoiminnat.

Customer Experience toimii viidentenä yksikkönä. Se on lähinnä konsernitoiminto, jonka vastuulla ovat talous, lakiasiat, HR, markkinointi ja strateginen suunnittelu.

– Lundmarkin hahmotelmassa on neljä selkeätä kokonaisuutta, jokaisella on selkeät tavoitteet ja niiden pitää saada hyväksyttävä tuotto investoinneille, Rautanen sanoo.

Nokia kertoo lisää järjestelyistä joulukuun puolivälissä.

Rautanen uskoo kuitenkin Alcatel-Lucentin perinnön olevan suurelta osin myyntilistalla. Sama koskee optisten verkkojen kohtaloa.

Ip-reititinbisneksen Rautanen kuitenkin säilyttäisi Nokiassa, sillä se täyttää uuden strategian kriteerit sekä teknologiajohtajuuden että kannattavuuden osalta ja hyödyttää nopeasti kasvavaa yritysverkkoliiketoimintaa.

IP and Fixed Networks -yksikön myynti muuttaisi yhtiön profiilia selvästi, koska yksikön arvioitu liikevaihto on seitsemän miljardia euroa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt