Asiantuntijan mukaan maailmalla riittää runsaasti saatavilla olevia rokotteita. LEHTIKUVA / AFP Song Kyung-Seok

KL: Miksei Sanna Marin soita Pfizerille?

Sarjayrittäjän mukaan Suomi olisi halutessaan jo koronarokottanut kaikki moneen kertaan.

Massarokotuksia USA:n Kaliforniassa hoitava sarjayrittäjä Jyri Engeström kertoo Kauppalehdessä olevansa raivoissaan Suomen koronarokotuksista.

– Kymmenen vuoden kuluttua kannamme vielä seurauksia tästä. Suomi on harvaan asuttu maa, jossa oikea-aikaisella rajatestauksella tukahduttaminen ja uusien varianttien pysäyttäminen olisi ollut täysin mahdollista. Päättäjät pitää laittaa jollain tavalla vastuuseen, Jyri Engeström sanoo KL:lle.

Hänen mukaansa suomalaisen nenäsumuterokotteen pitäisi olla valtakunnallinen ykkösasia, rokotteita pitäisi valmistaa itse ja rokotteita on saatavilla maailmalla runsaasti.

– Miksi Suomi ei vain tilaa rokotteita? Sanna Marinin asemassa soittaisin vähintäänkin yhden puhelun Pfizerin rokotteesta vastaavalle vice-presidentille.

Engeströmin mukaan suomalaisille on tärkeämpää olla EU:n mallioppilas ja olla etuilematta jonossa.

– En olisi hämmästynyt, vaikka Suomi ei olisi tehnyt mitään lisärokotteiden saamiseksi.

– 1939 ei tullut pelastajaa valkoisella hepolla eikä tule myöskään 2039, hän toteaa twitterissä.

Sarjayrittäjä alkoi viime keväänä USA:n länsirannikolla järjestää vapaaehtoisvoimin koronatestejä. Auttaminen laajeni Primary-yritykseksi, jossa on nyt yli sata ihmistä töissä ja joka hoitaa Kaliforniassa tuhansia koronarokotuksia vuorokaudessa.

Jyri Engeströmin mukaan Suomessa rokottaminen olisi vielä moninkertaisesti helpompaa, sillä kaikilla on älypuhelin, henkilötunnus ja osoite. Hän kertoo miettineensä paljon, miksi Suomi on sitoutunut vain EU:n yhteiseen rokotehankintaan.

– Suomessa perinteinen hyve on, että oman edun maksimointi ei johda mihinkään hyvään. Se on myös usein totta, hän huomauttaa.

– Tekeminen ei ole sitä, että perustetaan ryhmä miettimään asiaa, vaan se on sitä, että etsitään rokotevalmistajien numero luettelosta ja soitetaan.

Hän kehottaa ajattelemaan tilannetta, että virus olisi ollut vielä tappavampi.

– Ensi pandemiassa, joka varmasti joskus tulee, olisi hienoa nähdä löysän hirren sijalla sinivalkoiset pikatestit ja rokotteet, ja ystävälliset mutta tiukat testaajat joka rajanylityspaikalla tulijoita vastassa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt