Mies etsii pikavippiä internetistä 2014. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

KL: Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtaja kiristäisi pikavippaajien sääntelyä

Sääntelyssä pitäisi punnita pikalainoista aiheutuvaa haittaa suhteessa elinkeinotoiminnan vapauteen.

Kalliiden pikavippien takia ylivelkaantuminen on Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtajan Kirsi Leivon mielestä paisunut niin suureksi ongelmaksi, että sääntelyn tiukentaminen on tarpeen, kertoo Kauppalehti.

– Kun luoton todellinen vuosikorko on jopa 400 prosenttia, herää kysymys, kuinka korkea koron pitää olla, ennen kuin kyseessä on koronkiskonta. Korkojen tasoa olisi syytä pohtia myös rikoslain kannalta, Leivo toteaa lehden haastattelussa.

Hänen mielestään pikavippitoiminnan sääntelyä on kiristettävä kiireesti.

– Emme tiedä, kuinka paljon on ihmisiä, joilla ei ole vielä maksuhäiriömerkintää, mutta jotka lyhentävät pikavippien ketjutuksella lainojaan, Leivo kertoo.

Toisaalta jotain on hänen mukaansa jo tapahtumassa. Korkosääntelyä ollaan laajentamassa koskemaan myös yli 2 000 euron luottoja.

– Lisäksi on syytä vakavasti harkita pikalainojen markkinoinnin rajoittamista tai jopa kieltoa, hän huomauttaa.

Hän muistuttaa, että Kilpailu- ja kuluttajavirasto tekee työtään kuluttajien ja kansantalouden hyväksi.

– Esimerkiksi pikavippitoiminnan sääntelyssä on syytä punnita lainoista aiheutuvaa haittaa suhteessa elinkeinotoiminnan vapauteen. Pitäisikö tuota vapautta rajoittaa, hän kysyy.

Leivo aloitti viraston johtajana syyskuussa. Tänään maanantaina virastossa on aloittanut työt myös uusi kuluttaja-asioiden ylijohtaja ja kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt