Kerrostaloja sekä tornitaloja Kalasatamassa Helsingissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

KL: Asuntojen hintaeroja selittää tulojen lasku

Reaalitulojen lasku vetää PTT:n mukaan asuntojen hintoja alas osassa maata.

Reaalitulojen lasku selittää Pellervon taloustutkimuksen PTT:n selvityksen mukaan parhaiten, miksi asuntojen alueelliset hintaerot ovat alkaneet repeytyä Suomessa 2000-luvulla, kertoo Kauppalehti.

PTT on lehden mukaan selvittänyt hintojen eriytymistä ympäristöministeriön pyynnöstä. Laskelmien mukaan reaalitulojen nousu yhdellä prosentilla nostaa asuntojen hintoja 0,7–0,8 prosenttia. Tällä vuosituhannella suomalaisten reaalitulot ovat sen sijaan olleet laskussa.

Reaalitulojen lasku vetää asuntojen hintoja alas etenkin Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan kasvavien alueiden ulkopuolella.

Näiden kolmen alueen reipasta hintakehitystä selittävät lisäksi PTT:n ekonomistin Peetu Keskisen mukaan esimerkiksi asuntolainan saanti ja asunnonostoiässä olevien parikymppisten muita alueita suurempi osuus.

Selvityksessä tutkittiin myös, missä hintojen halventuminen on todennäköisintä. Keskisen mukaan laskevien hintojen osalta aineistosta korostuu Itä-Suomi, etenkin Etelä- ja Pohjois-Karjala sekä Etelä- ja Pohjois-Savo. Edes Kuopion kaltaisissa maakuntakeskuksissa asuntovarallisuuden kehitys ei näytä lupaavalta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt