Kiusallisiakin kuvailuja suomalaisista suursijoittaja Soroksen vuotaneessa muistiossa

Suursijoittajan säätiön kartoituksessa kuvaillaan myös suomalaisia Euroopan parlamentin jäseniä.

Suursijoittaja George Soroksen Open Society Foundationin asiakirjat hakkeroitiin ja ne on julkaissut DC Leaks. Yksi asiakirjoista on 177-sivuinen, teknisesti korkealuokkainen ”Luotettavat liittolaiset Euroopan parlamentissa (2014-2019)”.

Johdannossa todetaan, että kyseessä on kartoitus, jossa käydään läpi säätiön arvoja todennäköisesti tukevia meppejä ”joita pitää lähestyä avoimin mielin”. Heitä on listattu 226.

Asiakirja listaa ensin kaikkien parlamentin komiteoiden ja delegaatioiden jäsenet.

Tämän jälkeen alkavat tarkat kuvalliset henkilöesittelyt, jossa ovat meppien cv- ja yhteystietojen lisäksi lyhyet luonnehdinnat kustakin. Suomalaisista mukaan on otettu Heidi Hautala (vihr.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Sirpa Pietikäinen (kok.), Olli Rehn (kesk.), Petri Sarvamaa (kok.), Paavo Väyrynen (kesk.) ja Henna Virkkunen (kok.).

Heidi Hautalalla on Soroksen säätiön mukaan ”kiinnostusta ja arvostettu ääni kehityspolitiikassa”.

Miapetra Kumpula-Natri on ”kiinnostunut energiapolitiikasta, ilmastonmuutospolitiikasta ja sukupuolten tasa-arvosta”.

Sirpa Pietikäisestä sanotaan näin: ”Hänen päättäväisesti progressiivisten näkemystensä vuoksi hänen vaikutusvaltansa hänen poliittisessa ryhmässään (ja jossain määrin Euroopan parlamentissa) on rajoittunut, vaikka hän on ollut Euroopan parlamentissa vuodesta 2008”.

Olli Rehn on ”vahvasti Euroopan integraation kannalla… tiukasta menokurista vastuullisena komissaarina sai arvostelua”.

Petri Sarvamaa on ”sydämeltään edistyksellinen, ei epäröi erottautua ryhmästään sosiaalisissa, ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksissä, myös vaikutusvaltainen budjettiasioissa”.

Paavo Väyrysen todetaan olevan ”vanhempi poliittinen ääni, odotetaan ottavan hyvin näkyvän työn kehitys- ja ulkoasioissa, erityisesti Venäjää ja Euroopan naapurimaita kohtaan”.

Henna Virkkusta luonnehditaan lauseella ”tulee todennäköisesti olemaan varsin edistyksellinen ääni”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt