Kimmo Sasi. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kimmo Sasi: Kommunistien rikokset yhä käsittelemättä

Kommunismin osalta ei ole suoritettu samaa itsearviointia kuin fasismin osalta.

Kokoomuksen entinen kansanedustaja Kimmo Sasi kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa, että kommunismi ja fasismi voidaan rinnastaa toisiinsa.

Sasi vertasi aiemmin julkaistussa mielipidekirjoituksessaan taistolaisuutta Isänmaalliseen kansanliikkeeseen, joka syntyi Suomessa 1930-luvulla fasismin ja Saksan taloudellisen menestyksen siivittämänä. Sasin mukaan sekä kommunismi että fasismi syyllistyivät viime vuosisadalla historian suurimpiin ihmisoikeusrikoksiin ja murhasivat miljoonia ihmisiä. Molemmat aatteet vertautuvat Sasin mukaan toisiinsa.

Kirjoitus poiki mielipidepalstalle vastineita, joissa Sasin näkymyksen kanssa oltiin eri mieltä.

Uusimmassa mielipidekirjoituksessaan Sasi muistuttaa, että Euroopan neuvosto on yksimielisesti tuominnut ”totalitaaristen kommunististen hallitusten massiiviset ihmisoikeusrikkomukset” ja ilmaissut ”sympatiaa, ymmärrystä ja tunnustusta näiden ­rikosten uhreille”.

– Neuvosto on huolissaan siitä, että kommunismin osalta ei ole suoritettu samaa itsearviointia kuin fasismin osalta, Sasi toteaa.

Sasi kirjoittaa, että neuvosto kehottaakin ”kaikkia kommunistisia ja kommunististen puolueiden perillispuolueita jäsenmaissaan, mikäli ne eivät ole vielä sitä tehneet, arvioimaan uudelleen kommunismin historian ja oman menneisyytensä ja selvästi ottamaan etäisyyttä ­totalitaaristen kommunististen hallitusten tekemiin rikoksiin ja tuomitsemaan ne vilpittömästi”.

– Suomessakaan ei tätä ar­viointia ole tähän päivään mennessä tehty, mikä näkyy nyt käytävässä keskustelussa.

– Keskitysleirit, vankileirien saaristo ja kulttuurivallan­kumous ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, joita kukaan ei saa vähätellä, Kimmo Sasi kirjoitaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt