Kimmo Kivelä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kimmo Kivelä: Suomen säilyttävä tieteen kielenä

Sinisten kansanedustaja vaatii lisätoimia suomen kielen säilymiseksi tieteen ja sivistyksen kielenä.

– Suomenkielisten julkaisujen ja tutkijoiden osallistumisen yhteiskunnalliseen keskusteluun on saatava lisää painoarvoa arvioitaessa henkilön pätevyyttä yliopistojen tehtäviin, vaatii sinisten kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Kimmo Kivelä tiedotteessa.

Kivelä on jättänyt opetusministerille kirjallisen kysymyksen siitä, mikä on suomen kielen opetuksen tila ja asema yliopistoissa. Kivelä ehdottaa myös suomen kielen asemaa tukevaa muutosta yliopistojen rahoitusmalliin.

– Mielestäni yliopistojen rahoitusmallia olisi muutettava niin, että malli kannustaisi tutkijoita käyttämään suomea tieteen kielenä, Kivelä toteaa.

Kivelä on huolissaan suomen kielen asemasta tieteen ja sivistyksen kielenä. Jo valtaosa tutkimuksesta suomalaisissa yliopistoissa tehdään englanniksi. Hänen mukaansa englanninkieliset julkaisut arvotetaan paremmin kuin suomenkieliset.

– Arviointiperusteet vaikuttavat suoraan siihen, ettei yliopistoissa suhtauduta myönteisesti suomenkieliseen tutkimukseen, Kivelä harmittelee.

– Mitä enemmän tutkitaan ja opiskellaan englanniksi, sitä vähemmän alan sanastoa kehittyy suomeksi. Se on suomen kielen kannalta erittäin huono asia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt