Kimmo Kiljunen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kimmo Kiljunen esittää yhden eläkeyhtiön mallia

SDP:n kansanedustajan mukaan muutoksella säästettäisiin jopa miljardi euroa.

SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa ehdotetaan julkisen työeläkeyhtiön perustamista yksityiselle työeläkesektorille.

Hän toteaa Suomessa olevan tällä hetkellä noin 30 työeläkelaitosta, joista 25 hoitaa yksityisalojen ja viisi julkisten alojen työeläkevakuutusta ja sijoitusvaroja. Eläkerahastoissa on tällä hetkellä noin 210 miljardia euroa.

Kansainvälisissä vertailuissa Suomen eläkejärjestelmää pidetään yhtenä maailman parhaista eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Kimmo Kiljusen mukaan tehottomaan eläkejärjestelmään sisältyy samalla hallinnollista päällekkäisyyttä ja näennäiskilpailua. Eläkeyhtiöiden sijoitussalkut ovat pitkälti samankaltaisia ja niiden varat on kohdennettu samantapaisiin rahastoyhtiöihin ja yrityksiin.

– Kansainvälisesti on arvosteltu Suomen eläkejärjestelmän korkeita hallintokuluja, jotka vakuutettua kohden ovat 48 euroa korkeammat kuin keskimäärin vastaavissa järjestelmissä maailmalla. Keskeisin syy on eläkeyhtiöiden välinen keinotekoinen ja eläketurvan kannalta tarpeeton kilpailu. Hallintokulut vähenisivät olennaisesti, jos eläkeyhtiöt yhdistettäisiin, Kiljunen toteaa.

Kansanedustajan mukaan yhden eläkeyhtiön malli toisi säästöä noin miljardi euroa vuodessa eli yhden ikäluokan eläkemenon verron. Säästö syntyisi päällekkäisen hallinnon purkamisesta, tarpeettomista asiakashyvityksistä luopumisesta sekä siitä, että eläkerahojen käyttäminen ”tuhlailevasti asiakashankintaan” lopetettaisiin.

– Aiheutuuko ministerin mielestä haittaa siitä, että eläkeyhtiöt ovat huomattavia aktiivisijoittajia ja elinkeinoelämän valtakeskuksia, yleensä maailmalla eläkerahastot sijoittavat passiivisesti indeksirahastoihin, jolla vältetään vääristymiä pääomamarkkinoilla, Kimmo Kiljunen kysyy.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt