Verkkouutiset

Kim Jong-un sai harvinaisen tarjouksen etelästä – ”odotamme positiivista vastausta”

Etelä-Korean puolustusministeriö ehdottaa tapaamista Pohjois-Korean kanssa maiden rajan aselepolinjalla sijaitsevassa kylässä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Etelä-Korea ehdottaa sotilasneuvotteluita Pohjois-Korean kanssa. Tilanne Korean niemimaalla on ollut jännittynyt sen jälkeen, kun Pohjois-Korea testasi mannerten välistä ballistista ohjusta heinäkuun alussa.

Neuvottelut olisivat onnistuessaan ensimmäinen Koreoiden välinen virallinen tapaaminen sitten vuoden 2015, kertoo BBC.

Korkea-arvoisen eteläkorealaisen virkailijan mukaan neuvotteluiden pitäisi tähdätä ”kaikkien sotilaallista jännitystä aiheuttavien vihamielisten toimien lopettamiseen” Koreoiden raskaasti linnoitetulla rajalla.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on kertonut haluavansa pitää aiempaa tiiviimmin yhteyttä Pohjois-Koreaan. Kim Jong-unin johtama Pohjois-Korea ei ole toistaiseksi vastannut ehdotukseen.

Moon totesi hiljattain Berliinissä, että Koreoiden välisen vuoropuhelun järjestäminen olisi erittäin tärkeää. Hän myös vaati rauhansopimuksen allekirjoittamista.

Etelä-Korean uusi hallitus kertoi kesäkuun lopussa olevansa valmis rauhanneuvotteluihin, jos Pohjois-Korea hylkää suunnitelmat ydinaseista.

Koreat ovat muodollisesti edelleen sodassa, koska konflikti päättyi rauhansopimuksen sijaan aselepoon vuonna 1953.

Pohjois-Korean viime aikoina tekemät ohjuskokeet rikkovat YK:n päätöslauselmia ja ovat aiheuttaneet suurta huolta sen naapureissa ja Yhdysvalloissa.

Etelä-Korean puolustusministeriö ehdotti, että tapaaminen pidettäisiin maiden rajan aselepolinjalla sijaitsevassa Panmunjomin kylässä ensi perjantaina.

– Odotamme Pohjoisesta positiivista vastausta, apulaispuolustusministeri Suh Choo-suk sanoo.

BBC:n Soulin toimittajan mukaan neuvotteluiden tarkoituksena olisi lopettaa vuosikymmeniä Koreoiden välillä jatkunut sotilaallinen vastakkainasettelu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)