Kim Jong-un sai harvinaisen tarjouksen etelästä – ”odotamme positiivista vastausta”

Etelä-Korean puolustusministeriö ehdottaa tapaamista Pohjois-Korean kanssa maiden rajan aselepolinjalla sijaitsevassa kylässä.

Etelä-Korea ehdottaa sotilasneuvotteluita Pohjois-Korean kanssa. Tilanne Korean niemimaalla on ollut jännittynyt sen jälkeen, kun Pohjois-Korea testasi mannerten välistä ballistista ohjusta heinäkuun alussa.

Neuvottelut olisivat onnistuessaan ensimmäinen Koreoiden välinen virallinen tapaaminen sitten vuoden 2015, kertoo BBC.

Korkea-arvoisen eteläkorealaisen virkailijan mukaan neuvotteluiden pitäisi tähdätä ”kaikkien sotilaallista jännitystä aiheuttavien vihamielisten toimien lopettamiseen” Koreoiden raskaasti linnoitetulla rajalla.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in on kertonut haluavansa pitää aiempaa tiiviimmin yhteyttä Pohjois-Koreaan. Kim Jong-unin johtama Pohjois-Korea ei ole toistaiseksi vastannut ehdotukseen.

Moon totesi hiljattain Berliinissä, että Koreoiden välisen vuoropuhelun järjestäminen olisi erittäin tärkeää. Hän myös vaati rauhansopimuksen allekirjoittamista.

Etelä-Korean uusi hallitus kertoi kesäkuun lopussa olevansa valmis rauhanneuvotteluihin, jos Pohjois-Korea hylkää suunnitelmat ydinaseista.

Koreat ovat muodollisesti edelleen sodassa, koska konflikti päättyi rauhansopimuksen sijaan aselepoon vuonna 1953.

Pohjois-Korean viime aikoina tekemät ohjuskokeet rikkovat YK:n päätöslauselmia ja ovat aiheuttaneet suurta huolta sen naapureissa ja Yhdysvalloissa.

Etelä-Korean puolustusministeriö ehdotti, että tapaaminen pidettäisiin maiden rajan aselepolinjalla sijaitsevassa Panmunjomin kylässä ensi perjantaina.

– Odotamme Pohjoisesta positiivista vastausta, apulaispuolustusministeri Suh Choo-suk sanoo.

BBC:n Soulin toimittajan mukaan neuvotteluiden tarkoituksena olisi lopettaa vuosikymmeniä Koreoiden välillä jatkunut sotilaallinen vastakkainasettelu.

Kommentit