Verkkouutiset

Kim Jong-un kauhistuisi Iranista, jos hän aikoisi luopua ydinaseista

BLOGI

Pohjois-Korean ei uskota luopuvan ydinaseistaan.
Arno Rydman
Arno Rydman
Arno Rydman on Verkkouutisten toimittaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korean johtajan kelpaa hymyillä leveästi. Korean niemimaalla vuodenvaihteen ja talviolympialaisten jälkeen alkanut liennytys jatkuu ja on näillä näkymin huipentumassa Kim Jong-unin ja presidentti Donald Trumpin historialliseen huipputapaamiseen.

Kaiken järjen mukaan Kimin pitäisi kuitenkin olla kauhuissaan presidentti Trumpin ilmoituksesta vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta ja palauttaa talouspakotteita. Miesten on määrä tavata mahdollisesti jo tulevien viikkojen aikana ja sopia muun muassa Korean niemimaan riisumisesta ydinaseista.

Pohjois-Korean kannalta katsottuna tilanne, jossa Yhdysvallat samanaikaisesti neuvottelee yhdestä sopimuksesta ja vetäytyy toisesta, on uhkaava. Kuinka paljon Trumpin sanaan voi enää luottaa tämän jälkeen?

Yhdysvaltain uskottavuus todennäköisesti kärsii, mutta se tuskin haittaa Kimiä, jonka ei uskota olevan tosissaan ydinaseiden luopumisen suhteen. Kim ja Etelä-Korean presidentti tapasivat huhtikuun lopussa huippukokouksessa. Maat sitoutuivat riisumaan koko Koreoiden niemimaan ydinaseista, mutta julistus jäi epämääräiseksi.

Kim saattaa pelata aikaa saadakseen erilaisia myönnytyksiä ja vesittää neuvottelut ja julistuksen sopivan hetken tullen. Kimien dynastia on turvautunut aiemminkin samaan strategiaan.

Kim on vahvistanut ydinohjelmaansa, koska pelkää valtansa menettämistä. Häntä pelottaa erityisesti Irakin Saddam Husseinin ja Libyan Muammar Gaddafin kaltainen kohtalo.

Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin, vaikka maan hallinto vakuutteli luopuneensa joukkotuhoaseistaan. Gaddafi luopui vapaaehtoisesti maansa joukkotuhoaseista, mutta Yhdysvallat tuki myöhemmin Libyan vallankumousta.

Kim kokee, että hänellä on otollinen hetki vahvistaa kansainvälistä asemaansa, minkä puolesta hän toimii häikäilemättömästi. Hänellä ei tällä hetkellä ole varsinaisesti mitään hävittävää.

Kansainvälinen yhteisö ja länsimaat ovat jo asettaneet Pohjois-Korealle kovia pakotteita, joten keinot Kimin kiristämiseksi käyvät vähiin. Seuraava askel olisi sotilaallinen väliintulo, mutta sen kynnys on erittäin korkea. Suurin paine kasautuu Yhdysvaltain ja sen aasialaisten liittolaisten harteille.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Kim hallitsee kansainvälisillä areenoilla käytävät strategiset pelit. Nyt hän odottaa rauhallisesti vastapuolen siirtoa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)