Verkkouutiset

Kilpailuvirasto tyrmää Keskon ja Heinon Tukun yrityskaupan

Kieltoesitys on vasta neljäs sen jälkeen, kun valvonta alkoi vuonna 1998.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tehnyt maanantaina markkinaoikeudelle esityksen Kesko Oyj:n ja Heinon Tukku Oy:n välisen yrityskaupan kieltämiseksi. Viraston selvitysten mukaan yrityskauppa vähentäisi merkittävästi kilpailua päivittäistavaroiden myynnissä foodservice-asiakkaille kuten ravintoloille, hotelleille, catering-yrityksille, huoltoasemille ja kioskeille.

Keskon päivittäistavarakaupan toimialaan kuuluva Kespro-liiketoimintayksikkö tarjoaa foodservice-palveluja ja harjoittaa tukkukauppaa. Myös Heinon Tukku on päivittäistavaroiden tukkukauppa, jonka pääasiallisia asiakkaita ovat foodservice-sektorin toimijat.

Molemmat yrityskaupan osapuolet ovat laajaa tuotevalikoimaa tarjoavia yleistukkuja, jotka palvelevat foodservice-asiakkaita valtakunnallisesti. Muut laajaa valikoimaa tarjoavat suuret yleistukut ovat Wihurin Metro-tukut ja S-ryhmään kuuluva Meira Nova. Lisäksi markkinoilla toimii kolme pienempää yleistukkua.

Yleistukkujen ohella suuri joukko pienempiä, tiettyyn tuoteryhmään keskittyviä erikoistukkuja sekä päivittäistavaroita valmistavia yrityksiä toimittaa tuotteita foodservice-asiakkaille. Erikoistukut ja valmistajat eivät kuitenkaan Kilpailuviraston mukaan tuota merkittävästi kilpailun painetta laajaa tuotevalikoimaa myyville yleistukuille, joilta asiakkaat hankkivat suurimman osan, noin 70–80 prosenttia tarvitsemistaan tuotteista.

Kilpailuviraston selvitysten mukaan Keskon ja Heinon Tukun yhdistyminen johtaisi määräävään markkina-asemaan yleistukkujen markkinoilla ja siten kilpailun olennaiseen vähentymiseen. Selvitysten perusteella Keskon ja Heinon Tukun yhteinen markkinaosuus nousisi jopa 60–70 prosenttiin yleistukkujen markkinalla.

Viraston selvitykset osoittivat, että Kesko ja Heinon Tukku ovat kilpailleet läheisesti samoista asiakkaista ennen yrityskauppaa sekä Heinon Tukun perinteisellä toimialueella Uudellamaalla että muualla Suomessa.

Yrityskaupan kieltäminen on Suomessa harvinaista. Nyt tehty kieltoesitys on vasta neljäs sen jälkeen, kun yrityskauppojen valvonta alkoi vuonna 1998.

Yrityskaupasta aiheutuvat kilpailuongelmat voidaan usein poistaa kaupan toteuttamisen edellytyksiksi asetettavilla ehdoilla. Kieltoesityksen tekeminen jäi Kilpailuviraston mukaan kuitenkin tässä tapauksessa ainoaksi ratkaisuvaihtoehdoksi, koska Keskon virastolle toimittamien sitoumusten ei voitu katsoa poistavan tehokkaasti yrityskaupasta aiheutuvia haitallisia vaikutuksia kilpailulle.

Markkinaoikeuden on annettava ratkaisunsa kolmen kuukauden kuluessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)