Asuntojen hintojen kehitys liittyy pitkälti alueen vetovoimatekijöihin. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Kilpailu kovenee ja riskit muuttuvat asuntomarkkinoilla

Koko maan laajuisesti asuntomarkkinat ovat hiljentyneet, mutta kasvukeskuksissa sijoitusasunnot ovat kysyttyjä.

Keskuskauppakamarin mukaan auktorisoiduille kiinteistöarvioijille tehdystä kyselystä käy ilmi, että asuntokauppa käy kuumana kasvukeskuksissa, mutta hinnat ja kysyntä vaihtelevat eri kaupunginosien välillä. Muuttotappioalueilla asunnoille on puolestaan hankalaa löytää ostajaa.

Koko maan laajuisesti tarkasteltuna asuntomarkkinat ovat kyselyn perusteella hiljentyneet, mutta kasvukeskuksissa asuntokauppa käy edelleen hyvin. Sijoitusasunnot ovat kysyttyjä, ja myös metsäkiinteistöt ovat alkaneet kiinnostaa sijoitusyhtiöitä. Haja-asutusalueiden vapaa-ajan- ja asuinkiinteistöjen kysyntä on sen sijaan vähäistä.

– Asuntojen hintojen kehitys liittyy pitkälti alueen vetovoimatekijöihin, kuten alueen työllisyyteen, palveluihin ja opiskelumahdollisuuksiin. Maaseutu hiljenee, kun ikääntyvä väestö pyrkii taajamiin ja nuoremmat sukupolvet eivät enää ole kiinnostuneita muuttamaan haja-asutusalueille, kertoo Keskuskauppakamarin Kiinteistönarviointilautakunnan sihteeri, lakimies Raisa Harju tiedotteessa.

Keskuskauppakamari järjesti torstaina kiinteistönarviointipäivän Helsingissä. Tilaisuudessa puhuneneen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan korot pysyvät pohjilla pitkään.

– Korkokuvan muutos viimeisen vuoden aikana on pakottanut ammattimaiset sijoittajat kääntämään katseensa koroista kohti muita omaisuusluokkia. Yksi iso voittaja tilanteessa ovat kiinteistöt, ja Suomeen saapuu etenkin vuokra-asuntomarkkinoille uusia toimia ennennäkemättömällä laajuudella. Kilpailu kovenee ja riskit muuttuvat, Brotherus arvioi.

Keskuskauppakamarinkyselyyn vastasi 120 auktorisoitua kiinteistöarvioijaa. Suomessa toimii yli 250 auktorisoitua kiinteistöarvioijaa, joista osa arvioi toimitiloja, osa osakehuoneistoja ja kiinteistöjä ja osa maa- ja metsätalouskohteita.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt