Omakotitaloalue Helsingissä. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Kiinteistöverosta kunnille lähes kaksi miljardia

Verohallinnon mukaan kiinteistövero tuottaa tänä vuonna kunnille noin 1915 miljoonaa euroa.

Tämä on 81 miljoonaa euroa eli 4,4 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Suurin osa kiinteistöverosta kertyy aikaisempien vuosien tapaan rakennuksista. Maapohjan osuus on noin 27 prosenttia tuotosta.

Vuoden 2019 kiinteistöveron perusteena ovat vuoden 2018 verotusarvot ja kiinteistön sijaintikunnan vuodelle 2019 määräämät veroprosentit.

Yleinen kiinteistöveroprosentti on noussut 25 kunnassa, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 20 kunnassa ja muiden asuinrakennusten veroprosentti 21 kunnassa.

Rakentamattoman rakennuspaikan korotettu, yleistä veroprosenttia korkeampi veroprosentti nousi 13 kunnassa samoin kuin voimalaitoksille sovellettava veroprosentti 17 kunnassa.

Kiinteistöverotuspäätökset saapuvat pian postissa. Verotuspäätöksiä lähetetään yli 2,1 miljoonaa kappaletta. Päätös ja sen mukana tulleet ilmoitus- ja selvitysosa tulee tarkistaa ja tehdä tarpeelliset korjaukset.

Kiinteistöveroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on kaikilla asiakkailla, myös yhteisöillä, 25.4.. Palautuspäivä on merkitty ilmoituksen etusivulle.

Verotuspäätöksistä 36 prosenttia on sellaisia, joissa maksettava vero jää alle 170 euron. Kiinteistöveroa ei määrätä, jos vero on alle 17 euroa. Näitä on noin 2 prosenttia. Alle 170 euron kiinteistövero maksetaan kerralla ensimmäisenä eräpäivänä ja sitä suurempi vero tulee maksettavaksi kahdessa erässä. Eräpäivät ovat 3.9. ja 15.10.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt