X
SULJE MAINOS
Tarkastuspiste asuinrakennuksen ulkopuolella Xi'anissa 5. tammikuuta. / LEHTIKUVA / AFP Str

Kiinassa raivo sulkutilasta: Ihmisiä haetaan kohta pois kodeistaan

Kokonaiset asuintalot voidaan tyhjentää virusepäilyjen vuoksi Xi’anin kaupungissa.

Kiinassa on vastattu paikallisiin koronaryppäisiin erittäin kovilla sulkutoimilla, vaikka päivittäisten tapausten kokonaismäärä on pysynyt vain noin sadassa. Kuolemantapauksia ei ole vahvistettu lähes vuoteen.

Infektioista 90 prosenttia on todettu viime aikoina Xi’anin kaupungissa, jossa yli kymmenen miljoonaa ihmistä on asetettu eristyksiin. Monet ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa epätoivoisia viestejä ruoan ja muiden tarvikkeiden loppumisesta.

Tällä hetkellä pääsy Xi’aniin ja sieltä pois on estetty kokonaan. Wall Street Journal -lehden mukaan asukkaat saavat poistua kodeistaan vain käydäkseen virustestissä.

Paikallisviranomaiset ovat perustaneet kaupungin ulkopuolelle uusia karanteenilaitoksia, jonne on määrä siirtää kaikki virukselle altistuneet. Määritelmä voi tarkoittaa kokonaisten asuinrakennusten tyhjentämistä kerrallaan. Tällä hetkellä lähes 40 000 Xi’anin asukasta on sijoitettu 387 eri karanteenikeskukseen.

– Suurin huoleni ei ole ruokapula vaan se, että joku raahaa minut tuntemattomaan karanteenikeskukseen, koska yksi samassa rakennuksessa asuva henkilö on saanut positiivisen tuloksen virustestistä, eräs asukas kirjoittaa Weibo-viestipalvelussa.

Kiinan hallitus on ilmoittanut pitävänsä kiinni niin sanotusta koronan nollastrategiasta herkästi leviävistä virusmuunnoksista huolimatta. Asiaa on pidetty tärkeänä arvovaltasyistä ennen helmikuussa pidettäviä Pekingin talviolympialaisia.

Viimeaikaiset tartunnat ovat olleet deltamuunnoksen aiheuttamia, joten uuden omikronvariantin rantautuminen Kiinaan voisi tehdä epidemianhallinnasta vielä vaikeampaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt