Verkkouutiset

Kiinan sotilaita marssilla Pekingissä. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

”Kiinan Wolf Warrior on kääntynyt itseään vastaan”

Xi Jinpingin kommunistihallinto on Edward Lucasin mielestä paljastanut todellisen luonteensa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suurvaltojen välisessä kilpailussa Venäjällä on käsissään huonot kortit, mutta Vladimir Putin pelaa niillä taitavasti. Kiinan presidentti Xi Jinping puolestaan pelaa hyvää kättä huonosti, brittiläinen turvallisuuspolitiikan tutkija Edward Lucas arvioi.

Kiinan vaikutusvalta vahvistui hänen mukaansa pitkään samassa tahdissa kuin kaupan ja investoinnin volyymit kasvoivat, eikä kukaan sitä kyseenalaistanut. Nyt Xin ylimielisyys on kuitenkin saanut muut maat varuilleen.

– Hänen uusi äärimmäiselle vastakkainasettelulle perustuva kuvitteellisen kiinalaisen Rambo-hahmon mukaan nimetty Wolf Warrior -diplomatiansa on kääntynyt itseään vastaan ja korostaa hänen hallintonsa todellista diktatorista luonnetta, Lucas kirjoittaa The Sunday Times -sanomalehdessä.

– Neuroottinen tarve mikromanageroida esimerkiksi muiden maiden suhteita Taiwaniin tarjoaa [Kiinan] vastustajille helpon kohteen. Harva valtio voi lähettää sota-aluksia Tyynellemerelle. Kuka tahansa voi kutsua taiwanilaisia virkamiehiä konferenssiin, hän toteaa.

Valtaisia ponnistuksia

Lännen päättäväisyys ja keskinäinen solidaarisuus joutuu Lucasin mukaan tänä vuonna testiin Kiinan kiellettyä kaikkien liettualaisia komponentteja sisältävien tuotteiden tuonnin.

– Kyse on yrityksestä rangaista ja eristää Liettuaa sen hallituksen Taiwan-myönteisestä linjasta. Tämä on kuitenkin myös suora haaste EU:lle, joka vaalii sisämarkkinoitaan yli kaiken (kuten Brexitin kannattajat ovat jälkijättöisesti havainneet), hän sanoo.

Kiinan suurin vahvuus länteen nähden on Lucasin mukaan kurinalainen ja runsaskätisesti rahoitettu panostus tekoälyn, kvanttilaskennan ja muiden käänteentekevien teknologioiden kehittämiseen.

– GCHQ:n [Britannian signaalitiedusteluviranomaisen] johtaja Sir Jeremy Fleming on ilmaissut julkisesti huolissaan siitä, että Kiina saavuttaa niiden avulla ”maailmanlaajuisen käyttöjärjestelmän” hallinnan. Syntymässä oleva digitaalinen renminbi-valuutta, joka on määrä esitellä talviolympialaisissa, saattaa haastaa dollarin vuosikymmeniä kestäneen kansainvälisen hegemonian, Lucas toteaa.

Digitaaliset valuutat kerryttävät hänen mukaansa myös suunnattoman tietomassan käyttäjistään, millä voi tulevaisuudessa olla hyvinkin kriittinen merkitys.

– Kiinan teknologisen etumatkan umpeen kurominen – kuten myös rivien suoristaminen Putinin patoamiseksi – vaatisivat valtaisia ponnistuksia. Merkkejä sellaisista havaitsen kovin vähän.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)