Verkkouutiset

Kiinan sensuuri kiristyy ja leviää

Kiinan taloudellisen voimistumisen mahdollistaman sensuurin laajentaminen ei liity vain Hongkongiin ja Kiinaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kun Pohjois-Amerikan NBA-koripalloliigan seura Houston Rocketsin toimitusjohtaja tviittasi Hongkongin itsemääräämisoikeuden puolesta, lopetti Kiinan valtion televisio suosittujen NBA-ottelujen esittämisen kanavillaan.

Mittavien tulojen ja laajan näkyvyyden uhkaava menetys johti siihen, että NBA päätti poistaa kyseisen tviitin sivuiltaan. Samoihin aikoihin Apple-yhtiö lakkautti sovelluksen, joka helpotti Hongkongin mielenosoittajien mahdollisuuksia hankkia ajankohtaista tietoa manner-Kiinan viranomaisten pyrkimyksistä itsehallintoalueella.

Kiinan taloudellisen voimistumisen mahdollistaman sensuurin laajentaminen ei liity vain Hongkongiin ja Kiinaan, vaan myös muihin maihin.

Presidentti Xi Jinping on vakuuttanut Afrikan ja Aasian johtajille, ettei kiinalaisen rahan saaminen tarkoita sitä, että perinteinen läntinen vaikutusvalta entisissä siirtomaissa korvautuisi Kiinan poliittisella vallalla. Mutta jos muissa maissa otetaan kantaa ihmisoikeustilanteeseen Tiibetissä, uiguurien asemaan Xinjiangissa, muualla Kiinassa tai kyseenalaistetaan Kiinan alueellisia pyrkimyksiä Etelä-Kiinan tai itäisen Kiinan merillä, uhkaavat Kiinan hallitus ja kommunistipuolue kiristää talousruuviaan.

Nopeasti kaupungistuvissa monissa Afrikan maissa sanotaan, että kaikki yli kolmikerroksiset rakennukset ja yli kolme kilometriä pitkät tiet rakennetaan pitkälle kiinalaisella rahalla ja yhä enemmän myös kiinalaisella työvoimalla. Tämä heikentää Afrikan nousevien ay-liikkeiden vaikutusmahdollisuuksia ja pelkoa lakkoilusta.

Argumenttina käytetään sitä, ettei muiden tulisi puuttua Kiinan sisäisiin asioihin. Pyrkimyksessään heikentää maailmanjärjestö YKn ihmisoikeustyön rahoitusta Kiina on saanut tukea myös Afrikasta.

Pekingin johtajat pyrkivät vaikuttamaan kasvavissa määrin myös ulkomaisiin medioihin ja akateemiseen maailmaan. Keinoina käytetään muun muassa maahantulokieltoja ja kiinankielisten mediasivustojen blokkaamista, jolloin Kiinan markkinoille pyrkiviä isoja medioita uhkaa tulojen menetys.

Monet ulkomaiset yliopistot ovat avanneet oviaan kiinalaisille opiskelijoille ja opinahjojaan Kiinassa ja kasvattaneet näin tulovirtojaan. Kiinan viranomaiset ovat alkaneet puuttumaan yliopistojen vapauteen esimerkiksi vaatimalla myös ulkomailla näkyviä Tiananmenin aukion verilöylyä tai Hongkongin tapahtumia esittäviä julisteita ja valokuvia poistettaviksi näkyvistä.

Toistaiseksi läntiset vastaukset ovat olleet pitkälti improvisoituja ja kulloisistakin intresseistä riippuvaisia esimerkiksi jatkuvan avoimuuden periaatteen noudattamisen sijasta. Yhdysvaltain kongressi on tosin äskettäin päättänyt asettaa Kiinalle pakotteita uiguurien kohtelun vuoksi, mutta varmaa ei ole, miten presidentti Donald Trump tulee asiaan suhtautumaa.

Kauppariidan vaikutuksetkin sensuurin silmässä

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppariita on vaikuttanut Yhdysvaltojen ja muun maailman ohella myös Kiinan talouteen työttömyyden, erilaisten kulutustavaroiden saatavuuden ja pörssikurssien heilahtelun muodoissa.

Julkisen turvallisuuden toimisto, valtioturvallisuuden toimisto ja kaupallisen asioiden toimisto on määrätty huolehtimaan siitä etteivät kielteiset vaikutukset johda hallituksen ja kommunistisen puolueen kauppariitaa koskevan politiikan arvosteluun.

Myös paikallishallintojen tulee noudattaa ylemmän tason ohjeita. Kun koillisessa Heilongjianin provinssissa esiintyi vaatimuksia Kiinan suuremmasta joustavuudesta kauppariidan ratkomisessa, määräsi paikallishallinto, että paikallisissa lehdissä asiasta sai julkaista vain etukäteen tarkastettua aineistoa.

Lisäksi määrättiin että valtion tiedotusvälineiden aineistoa tuli julkaista enemmän paikallismedioissa. Myös lukijoiden reaktioita lukemaansa määrättiin tehokkaammin seurattaviksi.

Lisääntyvä kontrolli tahdotaan voimaan yliopistoissakin siten, että kauppariidan esittäminen akateemisissa opinnäytteissä yhtenä taloudellisten vaikeuksien syynä pyritään estämään. Lisäksi kommunistisen puolueen jäseniä on määrätty opiskelemaan kauppariidan seurauksia vain valtion tuottamasta opetusmateriaalista.

Monissa yliopistoissa on vaadittu opiskelijoita korvaamaan muiden tuottajien älypuhelimet Huawein tuotteilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)