Metsä Boardin Husumin tehdas Ruotsissa 2016. LEHTIKUVA / TERO PAJUKALLIO

Kiinan sellumarkkina heikentää Metsä Boardin tulosta

Loka–marraskuun toimitusmäärät ovat Kiinassa olleet arvioitua alhaisemmat ja myyntihinnat ovat laskeneet viime viikkoina.

Varoituksen ääniä alkaa jo kuulua Suomen teollisuusrintamalta, vaikka vielä heinä-syyskuussa yritysten liikevaihdot olivat Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan lähes kahdeksan prosentin hulppeassa kasvussa.

Torstaina kartonkivalmistaja Metsä Boardin osakkeet putosivat Helsingin pörssissä, kun yhtiö antoi tulosvaroituksen vuoden viimeiselle neljännekselle. Neljän aikaan iltapäivällä yhtiön B-osake oli yli 11 prosentin laskussa.

Myös metsäteollisuusyhtiöiden UPM-Kymmenen ja varsinkin Stora Enson osakkeet olivat laskussa.

Metsä Board varoitto loka-joulukuun vertailukelpoisen liiketuloksensa jäävän suunnilleen heinä-syyskuun tasolle, kun aiemmin sen ennakoitiin kasvavan. Heinä-syyskuussa vertailukelpoinen liiketulos oli 63,7 miljoonaa euroa.

”Sellumarkkinan epävarmuus erityisesti Kiinassa heikentää viimeisen vuosineljänneksen liiketulosta alkuperäisiin odotuksiin nähden. Loka–marraskuun toimitusmäärät ovat Kiinassa olleet arvioitua alhaisemmat ja myyntihinnat ovat laskeneet viime viikkoina”, Metsä Board kertoo pörssitiedotteessaan.

Yhtiö arvioi kuitenkin sellun maailmanlaajuisen kysynnän jatkuvan lähitulevaisuudessa hyvänä. Sellun hyvien kysyntänäkymien taustalla ovat Metsä Boardin mukaan puukuitupohjaisten tuotteiden maailmanlaajuisen kysynnän kasvu, uuden tuotantokapasiteetin rajallinen määrä ja kierrätyskuidun tuontirajoitukset Kiinassa.

Metsä Board kertoo lisäksi, että kartonkien markkinatilanne on pysynyt odotusten mukaisena.

Metsä Groupiin kuuluvan yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 1,8 miljardia euroa ja työntekijöitä yhtiössä oli noin 2 350 henkilöä.

Myös Raisio kertoi torstaina alentavansa tulosennustettaan. Jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liiketuloksen arviodaan tänä laskevan 11 prosenttiin liikevaihdosta, kun aiemmin odotettiin 12 prosentin osuutta.

Raision ongelmana on pääraaka-aineiden hintojen nousu. Pitkäaikaiset sopimukset erityisesti teollisuusasiakkaiden kanssa ovat Raision mukaan hidastaneet kohonneiden raaka-ainekustannusten viemistä tuotteiden hintoihin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt