Sinovacin rokotteita saapui keskiviikkona lisää Indonesiaan. LEHTIKUVA / AFP Juni Kriswanto

Kiinan rokotteen tehoksi kerrottiin ensin 50 ja sitten 100 prosenttia

CoronaVac-rokotteen tehosta on epäselvyyttä.

Kiinalaisen Sinovacin CoronaVac-koronarokotteen tehosta liikkuu julkisuudessa varsin ristiriitaisia tietoja.

Rokotetta on testattu laajasti Brasiliassa. Paikallinen Butantan-instituutti kertoi tiistaina, että rokotteen teho olisi vain 50 prosenttia. Sinovac sanoo puolestaan nyt rokotteen tehoksi 100 prosenttia.

– Brasilian tiedot osoittavat, että rokotteet ovat olleet tehokkaita ja turvallisia kaikissa kolmannen vaiheen kokeissa, Sinovacin pääjohtaja Yin Weidong kommentoi keskiviikkona South China Morning Postin mukaan.

Yin kertoi, että yhtiö on päättänyt kiihdyttää rokotteen tuotantokapasiteetin kasvatusta.

SCMP:n mukaan rokotteen tehosta on saatu erilaisia tuloksia Brasilian, Turkin ja Indonesian kokeista. Turkin testien on kerrottu osoittaneen rokotteen suojaksi 91 prosenttia ja Indonesian testien 65 prosenttia. Epäselvyyttä lisää entisestään Brasiliasta aiemmin tullut tieto, että teho olisi 78 prosenttia.

Sinovac antaa ymmärtää, että kyse on määritelmien eroista. Yin Weidong selvitti keskiviikkona, että CoronaVac suojaa 100-prosenttisesti vakavilta tapauksilta, 78-prosenttisesti hoitoa vaativilta tapauksilta ja toimii 50-prosenttisesti ”hoitohenkilökunnan suojaamisessa”. Viimeistä määritelmää ei ole avattu tämän enempää.

Yinin mukaan Sinovac on hakemassa ehdollista käyttölupaa Kiinan viranomaisilta. Rokote on jo yksi kolmesta hätäkäyttöluvan Kiinassa saaneesta rokotteesta.

CoronaVacia kyetään tuottamaan tällä hetkellä noin 500 miljoonaa annosta vuodessa, ja Sinovac on avaamassa ensi kuussa toisen vastaavan kapasiteetin tuotantolaitoksen. Rokotetta on kuitenkin tilattu moniin maihin huomattavasti tätä enemmän.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt