X
SULJE MAINOS
Kiinan presidentti Xi Jinping keisarinvallan kumoamisen 110-vuotispäivänä 9.10.2021. LEHTIKUVA / AFP Noel Celis

Kiinan presidentti: Yhdistyminen Taiwanin kanssa tulee tapahtumaan

Lausunto on ristiriidassa Kiinan viime aikoina harjoittaman sotilaallisen uhittelun kanssa.

Kiinan presidentti Xi Jingping kertoi puheessaan keisarivallan kumoamisen 110-vuotispäivänä, että yhdistyminen Taiwanin kanssa tulee tapahtumaan rauhanomaisesti. Asiasta uutisoi BBC. Puhe on ristiriidassa Kiinan viime aikoina harjoittaman sotilaallisen uhittelun kanssa.

Puheessaan Xi ehdotti ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -hallintomallia, jossa Taiwanille taattaisiin laaja autonomia. Hallintomalli oli käytössä Hong Kongissa vuoden 2019 mielenosoituksiin saakka, jolloin Kiina tiukensi otettaan Hong Kongista. Taiwanin presidentin kanslian mukaan Taiwanin julkinen mielipide on vahvasti yhdistymistä vastaan.

Puheessaan Xi kuitenkin varoitti jälleen ulkovaltoja sekaantumasta Kiinan ja Taiwanin välisiin suhteisiin, jotka Kiina näkee täysin sisäpoliittisina asioina. Hän myös sanoi Taiwanin itsenäisyyden olevan vakava uhka Kiinalle.

Hän vakuutti kuitenkin Kiinan ja Taiwanin yhdistymisen olevan väistämätöntä.

– Jälleenyhdistyminen Taiwanin kanssa on mahdollista toteuttaa ja se tulee tapahtumaan, Xi sanoi puheessaan.

Viime aikoina Kiina on lähettänyt suuren määrän sotilaslentokoneita Taiwanin puolustusvyöhykkeelle.

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan. Suurimmalla osalla valtioista ei ole diplomaattisia suhteita Taiwanin kanssa. Viime aikoina Kiinan ja Taiwanin väliset suhteet ovat huonontuneet. Yhdysvallat on suuri Taiwanin tukija, mikä vaikuttaa myös Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiin suhteisiin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt