Kiinan pörssi heiluu, myyntikielto hermostuttaa

Asiantuntijoiden mukaan kansainvälisiä toimijoita on edelleen vähän Kiinan piensijoittajien markkinoilla, joiden liikkeet ovat suuria.

Elite Varainhoidon päästrategi Jussi Hyötyn mukaan Kiinan pörssien maanantaisen pudotuksen taustalla on muutakin kuin alkuviikon markkinaliikkeet Kiinassa. Hänen mukaansa tilanteeseen vaikuttaa talouden globaali kehitys.

– Se tausta taitaa olla edellisellä vuosikymmenellä. Koko 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen oli hyvin pitkälti epätasapainoista kasvua, vaikkakin hyvin voimakasta kasvua, Hyöty sanoi Ylen Ykkösaamussa.

– Korjausliike tuli ensimmäisenä Yhdysvalloissa. Sen jälkeen Eurooppa korjasi taseitaan. Nyt voi olla sen kolmannen korjausliikkeen vuoro, ja nyt korjataan taseita lähitulevaisuudessa Kiinassa.

Maanantaina Kiinan tärkeimmässä arvopaperipörssissä Shanghaissa kaupankäynti jouduttiin keskeyttämään kurssien lähdettyä kovaan laskuun. Kurssit laskivat myös Euroopan pörsseissä. Tiistaina kurssit ovat toipuneet Kiinassa.

Aktian pääekonomisti Heidi Schaumanin mukaan Kiinan pörssilaskuihin vaikutti monta tekijää.

– Jos katsotaan eilistä liikettä, niin siellä oli aika monta ajuria, jotka saivat tämän liikkeen aikaiseksi. Reaalitaloudesta tuli huonoja uutisia. Samalla tuli voimaan myös uusi sääntö; jos pörssikurssit laskevat yli seitsemän prosenttia, myyntiä lakkautetaan. Lisäksi toinen sääntö poistuu uuden vuoden vaihteessa, eli myyntikielto suurille osakkeenomistajille.

Viime kesänä asetettu kuuden kuukauden myyntikielto isoille instituutioille päättyy ensi maanantaina.

– Ehkä tämä myyntikielto oli se, joka aiheutti suurimman hermostuksen.

Hyöty muistuttaa, että Kiina harjoittelee vielä markkinamallia, ja se näkyy markkinoiden liikkeessä.

– Kiinassa on hyvin yksityissijoittajavetoinen pörssi, ja se tarkoittaa sitä, että kun tunnelma vaihtuu, se vaihtuu voimakkaasti. Vaihtelevuus ja liikkeet ovat suuria.

Schauman korostaa Kiinan markkinoiden olevan erittäin suljetut.

– Siellä on hyvin vähän kansainvälisiä tekijöitä. Se on kiinalaisten piensijoittajien markkina.

Kommentit