He Jiankui. / UHK

Geenimuunnelluilla Kiinan kaksosilla voi olla erikoiskykyjä

Uuden tutkimuksen mukaan tietyn geenin poistaminen vaikuttaa myönteisesti aivojen toimintaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kiinalaisen biofyysikko He Jiankuin­ kiistanalaisilla geenikokeilla voi olla koehenkilöiden kannalta yllättäviä seurauksia.

Kalifornian yliopiston neurobiologi Alcino J. Silvan mukaan Lululle ja Nanalle tehdyt muutokset voivat parantaa tyttöjen muistia ja oppimista.

Kaksoset luotiin kokeessa, jossa hedelmöitettyjen alkoiden CCR5-geenin molemmat kopiot korvattiin sen lyhyemmällä delta 32 -muodolla. Tarkoituksena oli antaa tytöille lähes täydellinen vastustuskyky HIV:iä vastaan.

Uuden tutkimuksen mukaan CCR5-geenin poistaminen vaikuttaa lisäävän hiirien älykkyyttä. Se myös tehostaa ihmisaivojen toipumista aivoinfarktien jälkeen ja on mahdollisesti yhteydessä parempaan koulumenestykseen.

– Vastaus on kyllä, eli koe vaikutti heidän aivoihinsa, Silva toteaa MIT Technology Review -julkaisulle.

Hän huomauttaa, että muutoksen tarkkoja vaikutuksia kaksosille on silti hyvin vaikea ennustaa.

– Sen vuoksi koetta ei olisi pitänyt tehdä, Silva sanoo.

Geenimuunneltujen alkioiden ei ole aiemmin annettu kasvaa lapsiksi asti. Asian paljastuttua He Jiankuin koe tuomittiin laajasti myös Kiinasssa ja hänen toimistaan käynnistettiin tutkinta.

Villeimmissä spekulaatioissa geenimuuntelun on arveltu kärjistyvän bioteknologiseksi asevarustelukierteeksi Yhdysvaltain ja Kiinan välillä.

– Olisiko mahdollista, että jossain vaiheessa tulevaisuudessa voimme lisätä väestön keskimääräistä älykkyysosamäärää? En olisi tutkija, jos sanoisin että ei ole, Alcino J. Silva pohtii.

Hänen mukaansa hiirillä tehdyt kokeet ovat jo osoittaneet, että tietyt muutokset onnistuvat jo nykyteknologialla.

– Mutta hiiret eivät ole ihmisiä. Emme kerta kaikkiaan tiedä mitä seurauksia geenien ronkkimisella voi olla. Emme ole vielä valmiita siihen, Silva sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt