Verkkouutiset

Kiinalta vastaisku USA:n Hongkong-linjaukseen

Peking ajaa Hongkongin kansallisen turvallisuuden lakia vauhdilla läpi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiina teki välittömästi vastavedon Yhdysvaltain Hongkong-linjaukselle, jonka mukaa Hongkong ei enää nauti Kiinan sille lupaamasta autonomiasta, kertoo Financial Times.

Kiinan viime perjantaina alkanut kansankongressi aikoo hyväksyä tänään torstaina hallituksen esityksen kansallisen turvallisuuden laista, joka kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin Hongkongin erityishallintoalueella.

Kiinan kansankongressin, jota pidetään maan hallituksen kumileimasimena, odotetaan hyväksyvän lakiesityksen torstaina iltapäivällä. Sen jälkeen lakiluonnoksen odotetaan valmistuvan seuraavien kuukausien aikana.

Kiinan kansankongressi kiirehti turvallisuuslain käsittelyä heti sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti, että USA ei enää pidä Hongkongia itsenäisenä alueena lakiesityksen vuoksi. Tämän vuoksi erityishallintoalue menettää lakiin perustuneet edulliset kauppasuhteensa Yhdysvaltojen kanssa.

Yhdysvaltain kongressin viime vuonna säätämän lain mukaan Hongkong pitää todeta autonomiseksi, jotta se voi säilyttää erityisasemansa muuhun Kiinaan nähden Yhdysvaltojen kanssa käydyssä kaupassa.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mihin konkreettisiin toimiin presidentti Donald Trumpin hallinto ryhtyy Hongkongia koskevan linjauksen pohjalta.

Presidentti Trump saattaa asettaa tuonnin Hongkongista Kiinalle asetettujen tariffien alaisuuteen, arvioi entinen kauppaneuvottelija, Asia Society Policy Institute -ajatushautomon asiantuntija Wendy Cutler.

– Vaikka tämä saattaa kuulosta suurelta toimelta, sillä ei välttämättä ole suurta kaupallista vaikutusta ottaen huomioon Yhdysvaltain ja Hongkongin välisen kaupan vähäisyys, Cutler sanoo.

– Sillä voi kuitenkin olla hyytävä vaikutus yritystoimintaan, etenkin jos tämän lisäksi on tulossa muita toimia.

Mielenosoitukset käynnistyivät uudestaan

Kiinan viime viikolla antama ilmoitus kansallisen turvallisuuslain säätämisestä on käynnistänyt mielenosoitukset uudestaan.

Kiinan kerrotaan ajavan turvallisuuslakia voimaan, koska viime kesänä alkaneita mielenosoituksia ei ole saatu Hongkongissa kuriin.

Lähes vuoden kestäneet demokratiamielenosoitukset saivat viime kesänä alkunsa lakiesityksestä, joka olisi sallinut rikollisten luovuttamisen Manner-Kiinaan. Kuukausien mielenosoitusten jälkeen esitys vedettiin takaisin.

Kiina ajaa väkisin Hongkongiin kansallisen turvallisuuden lakia, joka murentaisi demokratia-aktivistien ja asiantuntijoiden mukaan Hongkongin 23 vuotta kestäneen autonomian Kiinan keskushallinnosta.

Pekingin kerrotaan olevan turhautunut Hongkongin virkailijoihin ja pelkäävän asemansa heikentyvän Hongkongissa syyskuussa järjestettävien vaalien myötä.

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue. Hongkong siirtyi 1997 Kiinan hallintaan ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatetta soveltaen. Periaatteen mukaisesti alueella on taloudellinen ja osittainen poliittinen autonomia sekä paljon vapauksia, joita muualla Kiinassa ei ole.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)