X
SULJE MAINOS
Laboratorio Wuhanissa. / STR / AFP / LEHTIKUVA

Kiinaa syytetään viruksen alkuperän salailusta

Amerikkalaistutkimus ei paljastanut selvää vastausta pandemian alulle.

Yhdysvaltain tiedustelupalveluiden selvitys ei ole paljastanut uusia tietoja koronaviruksen alkuperästä.

Wall Street Journal -lehden mukaan taustalla ovat tiedonkeruun vaikeudet Kiinasta. Presidentti Joe Bidenin määräämän tutkimuksen oli tarkoitus selvittää, siirtyikö virus luonnollisesti eläimistä ihmisiin vai pääsikö se mahdollisesti karkuun laboratoriosta.

Kiinaa on kehotettu jakamaan lisää tietoja geneettisistä näytteistä ja laboratorioiden toiminnasta pandemian alkuperän selvittämiseksi.

– Kyseessä oli perusteellinen katsaus, mutta jossain vaiheessa rajat tulevat vastaan. Jos Kiina ei anna pääsyä tiettyihin tietoihin, niin asia ei selviä koskaan, nimettömänä pysyvä virkamies sanoo.

Yhdysvaltain ulkoministeriön historioitsija Miles Yu latasi alkuvuodesta 2020 kaiken saatavilla olevan materiaalin Wuhanin virustutkimuslaitoksen verkkosivuilta. Korkean turvaluokituksen laboratorion tiedetään tutkineen laajasti koronaviruksia.

Yu oli epäillyt kiinalaisten poistavan pian mahdollisesti arkaluonteisina pidettyjä tietoja. Hän mainitsi asiasta silloiselle ulkoministeri Mike Pompeolle.

Ulkoministeriön asevalvontaosasto alkoi selvittää, olivatko kiinalaiset rikkoneet vuoden 1972 biologisia aseita koskevaa kansainvälistä sopimusta. Jo tuolloin selvisi, että useat Wuhanin virustutkijat olivat sairastuneet syksyllä 2019 koronavirusta muistuttavaan sairauteen. Tutkimuslaitoksen havaittiin tehneen salaista tutkimusta Kiinan asevoimille.

Kiinan hallitus torjui heinäkuussa maailman terveysjärjestö WHO:n esityksen koronaviruksen alkuperää koskevasta selvityksestä. Tutkimus olisi sisältänyt vierailuja laboratorioihin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt