Kiina vihjaili uuden häivekoneen edistymisestä jo toukokuussa. / China Defense Online

Kiina yllätti: Ydinaseistettava häivepommittaja lähes valmis

Pitkän kantomatkan H-20-koneet ovat strategisia pommittajia.

Kiinan valtiollinen media on ilmoittanut maan uuden häivepommittajan kehitystyön ”suurista edistysaskelista”.

H-20-lentokoneesta on liikkunut huhuja jo vuosien ajan. Kiina julkaisi toukokuussa mystisen videon, jolla pommikoneen vihjattiin vetävän vertoja Yhdysvaltain kehittämälle B-21-häivepommittajalle.

Northrop Grumman mainosti omaa projektiaan vuoden 2015 Superbowlin yhteydessä julkaistulla mainoksella. Kiinan kansanarmeijan video sisälsi useita viittauksia kyseiseen mainokseen.

Valtiollisen Global Times -julkaisun raportointi voi vihjata siihen, että H-20 on pian valmis ensilentoaan varten. Konetta on kuvailtu pitkän kantomatkan strategiseksi pommittajaksi, joka voitaisiin todennäköisesti aseistaa myös ydinaseilla.

Xi’an Aircraft Industrial Corporation (XAC) -yhtiön kerrotaan aloittaneen häivepommittajan suunnittelutyö 2000-luvun alkupuolella. H-20:n kantomatkan on arvioitu olevan huomattavasti pidempi kuin nykyisillä H-6-sarjan pommikoneilla, jopa yli 8000 kilometriä.

Modernit pommittajat vahvistaisivat Kiinan asemaa Etelä-Kiinan merta koskevassa kiistassa, minkä vuoksi H-20:n kehitystä on seurattu tiiviisti Yhdysvalloissa ja Japanissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt