Verkkouutiset

Hypersooniset ohjukset laukaistaan avaruuteen raketin mukana. (Photo by STR / AFP) / - LEHTIKUVA / AFP

Kiina yllätti uudella aseella – ”emme tajua, miten he tämän tekivät”

Hypersooninen ohjus lensi maapallon ympäri.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiina testasi elokuussa hypersoonista ohjusta, joka kykenee kantamaan ydinkärkeä. Ohjus kiersi maapallon ympäri ennen maaliin iskeytymistä, kertoo Financial Times (FT).

FT:n mukaan ohjuskoe yllätti Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ja osoitti Kiinan omaavan kehittynyttä teknologiaa hypersoonisten ohjusten kehittämisessä.

Kiinan asevoimien kerrotaan laukaisseen raketin, joka kantoi hypersoonista liitolaitetta (hypersonic glide vehicle). Liitolaite lensi matalalla kiertoradalla ennen laskeutumistaan alas kohti maaliaan.

Kolmen nimettömänä esiintyvän tiedustelulähteen mukaan ohjus lensi yli 30 kilometriä ohi maalinsa.

Kahden lähteen mukaan Kiina on edistynyt hämmästyttävän paljon hypersoonisten aseiden kehittämisessä, ja se on paljon pidemmällä kuin yhdysvaltalaiset virkailijat luulivat.

– Meillä ei ole aavistustakaan, miten he tekivät tämän, nimettömänä esiintyvä henkilö sanoo FT:lle.

Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina kehittelevät hypersoonisia aseita, kuten liitolaitteita. Ne laukaistaan avaruuteen raketin mukana, mutta ne kiertävät maapalloa oman liikevoimansa avulla.

Hypersooniset ohjukset lentävät viisinkertaisella äänennopeudella eli hitaammin kuin ballistiset ohjukset. Hypersooniset ohjukset eivät kuitenkaan seuraa ballistisen ohjuksen kiinteää parabolista lentorataa, ja niitä voidaan ohjata. Siksi niitä on vaikeampi seurata ja tuhota.

Kiina voisi mahdollisesti tehdä ydinkärjellä varustetulla hypersoonisella liitolaitteella Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmät tehottomiksi, arvioi Massachusetts Institute of Technology -korkeakoulun professori Taylor Fravel.

Ohjuspuolustusjärjestelmät on suunniteltu tuhoamaan kohti tulevat ballistiset ohjukset.

Jos Kiina kehittäisi loppuun asti tällaisen aseen ja ottaisi sen käyttöön, se olisi Fravelin mukaan ”epävakauttavaa”. Hän toteaa, että onnistunut koe ei välttämättä tarkoita sitä, että Peking ottaa teknologian käyttöön.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)