Yhdysvaltain laivaston MH-60R Sea Hawk -helikopteri harjoituksessa Tyynellämerellä 1. elokuuta. / U.S. Navy / Mass Communication Specialist 1st Class Devin M. Langer

Kiina varoittaa USA:ta konfliktista

Suurlähettiläs kehottaa Yhdysvaltoja pysymään kaukana Etelä-Kiinan merestä.

Kiinan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Cui Tiankai syyttää presidentti Donald Trumpin hallintoa vihamielisestä politiikasta.

Hänen mukaansa konsulaattien sulkemiset, TikTok-sovelluksen kieltäminen ja muut sanktiot ovat aiheuttaneet raivoa tavallisissa kansalaisissa.

– Kiinalaiset ovat hyvin järkyttyneitä tapahtuneesta. Kansan keskuudessa on yhä kasvavaa raivoa, pitkän linjan diplomaatti sanoi CBS:n mukaan Aspenin turvallisuuskonferenssissa.

Cui Tiankai arvioi, että maiden väliset suhteet ovat vajonneet heikoimmalle tasolleen vuoden 1971 jälkeen, jolloin presidentti Richard Nixon avasi diplomaattiset suhteet Kiinan kommunistihallinnon kanssa.

– Olemme hyvin kriittisessä vaiheessa maiden välisissä suhteissa, suurlähettiläs sanoi.

Hänen mukaansa molemmat maat ovat hyötyneet suhteiden avaamisesta viime vuosikymmenten aikana. Cui arvioi, että kauppasodan liennyttämiseen on edelleen hyvät mahdollisuudet.

Diplomaatti puolusti Kiinan koronatoimia ja vakuutti maansa tiedottaneen viruksesta aikaisessa vaiheessa. Rangaistusta pelänneet ja ulkomaille paenneet kiinalaistutkijat ovat antaneet kevään tapahtumista toisenlaisen kuvan.

Cui Tiankain jyrkin varoitus liittyi Etelä-Kiinan mereen, jonka saaria ja luonnonvaroja Kiina on vaatinut itselleen. Hän totesi Yhdysvaltain lähettämien laivojen ja lentokoneiden lisäävän sodan todennäköisyyttä.

Yhdysvaltain mukaan laivastopartiot valvovat kaikkien maiden oikeutta liikkua vapaasti kansainvälisellä merialueella.

– Tämä todella lisää konfliktin tai yhteenoton mahdollisuutta, Cui sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt