Taiwanin armeija harjoitteli maihinnousun torjumista vuonna 2017. / Youtube

Kiina uhkailee Taiwania maihinnousulla ja vahvistaa joukkojaan

Analyytikon mukaan Kiinan saarto kukistaisi Taiwanin jopa kahdessa viikossa.

Kiinan kansanarmeijan väitetään valmistautuvan Taiwaniin suuntautuvaan maihinnousuun.

Yhdysvaltain puolustusministeriön julkaiseman raportin mukaan alueelle sijoitettujen uusien asejärjestelmien tarkoitus on lähettää Taiwanille selkeä viesti Kiinan sotilaallisesta kyvystä.

Noin 185 kilometriä leveä meriväylä on perinteisesti suojannut Taiwania ulkoiselta hyökkäykseltä. Yhdysvallat on myös ilmaissut aikeensa puolustaa maata mahdolliselta Kiinan hyökkäykseltä.

Kommunistinen Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntana, eikä hyväksy sen itsenäistä asemaa. Raportin mukaan Kiinan kommunistinen puolue suhtautuu yhä vihamielisemmin Taiwanin aseman ”ulkopuoliseen häirintään”.

Kiinalainen diplomaatti vihjasi viime vuonna, että Yhdysvaltain laivaston vierailu alueella voisi aiheuttaa Kiinan maihinnousun.

Taiwanilaisen analyytikon Erich Shih’n mukaan maan asevoimat pystyisivät pidättelemään Kiinan hyökkäystä hetkellisesti.

– Hyökkäystä voidaan pidätellä noin kahden viikon ajan. On kuitenkin epärealistista väittää, että puolustus kestäisi yli vuoden ajan, Shih toteaa Radio Free Asialle.

Kiinan kansanarmeija voi käyttää esimerkiksi kauppasaartoa tai talouspakotteita Taiwanin kukistamiseksi. Maan talous on riippuvainen ilma- ja meriyhteyksistä ulkomaille, joten vain pari viikkoa kestävä saarto voisi osoittautua katastrofaaliseksi.

Raportin mukaan välittömästä hyökkäyksestä ei ole kuitenkaan viitteitä.

– Ei ole merkkejä siitä, että Kiinan kansanarmeija olisi merkittävällä tavalla lisännyt maihinnousuun tarvittavien alusten määrää, puolustusministeriö Pentagon toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt