Kiina suostuu Pohjois-Korean Kim Jong-unin nöyryytettäväksi – tästä syystä

Kiinan presidentti Xi Jingping ei yleensä siedä muiden maiden johtajien uhittelua. Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on kuitenkin poikkeus.

Pohjois-Korea nöyryytti Kiinaa jälleen toissa viikolla laukaisemalla avaruuteen satelliitin. Naapurimaat ja Yhdysvallat ovat kutsuneet laukaisua ohjuskokeeksi. Pohjois-Korean mukaan kyse on maapalloa tarkkailevasta valvontasatelliitista.

Pohjois-Korean perimmäisenä tarkoituksena saattoi olla uhittelu Yhdysvalloille ja sen alueellisille liittolaisille kuten Japanille, mutta satelliitin laukaisu oli myös vihamielinen toimi Pohjois-Korean ainoaa liittolaista, Kiinaa kohtaan.

Kiina lähetti veteraanidiplomaattinsa Pjongjangiin 2. helmikuuta taivutellakseen Pohjois-Korean hallinnon lykkäämään laukaisua.

Pohjois-Korea ei piitannut Kiinan neuvoista ja päätti kaiken lisäksi laukaista satelliittinsa kiinalaisen uudenvuoden aattona, joka on maan merkittävin juhlapäivä. Kansainvälisten suhteiden asiantuntija pitää tätä nöyryytyksenä Kiinalle.

– Tämä oli isku vasten Pekingin kasvoja, sanoo Time-lehden haastattelema Kalifornian yliopistossa työskentelevä kansainvälisiin suhteisiin erikoistunut asiantuntija Steven Weber.

Kiina on köyhän Pohjois-Korean suurin kauppakumppani; vuonna 2014 maiden välisen kaupan arvon arvioitiin olevan 6,4 miljardia dollaria.

Kiina toimittaa lisäksi Pohjois-Koreaan käteistä, ruokaa, aseita ja energiaa. Jos Kiina päättäisi lopettaa Pohjois-Korean tukemisen, Kim Jong-unin hallinto kohtaisi erittäin vakavia ongelmia.

Lehden mukaan Kiinan tuki Pohjois-Korealle johtuu kahdesta pääsyystä. Kiina on edelleen kommunistisen puolueen hallitsema autokraattinen valtio, joka pitää Yhdysvaltain kanssa liittoutunutta Etelä-Koreaa uhkana.

Kiina on myös tietoinen siitä, että Pohjois-Korean romahdus ajaisi miljoonia pakolaisia rajan yli Kiinaan, mikä aiheuttaisi sosiaalisia ja taloudellisia ongelmia.

Lisäksi Kiinalla on paljon omia ongelmia. IMF:n ennusteen mukaan Kiinan talouskasvu supistuu viime vuoden 6,9 prosentista tänä vuonna 6,3 prosenttiin. Samaan aikaan Kiinan osakemarkkinat ovat kaaoksessa.

Kiina haluaa varmistaa pääsyn Pohjois-Korean halvoille mineraalilähteille. Kiina tuo vapaasti muun muassa kultaa, sinkkiä, kuparia, nikkeliä ja harvinaisia maametalleja.

– Pohjois-Korean hallinto on täysin tietoinen siitä, että se pitää Kiinaa pihdeissään, Weber kertoo.

Kommentit