Verkkouutiset

Xi Jinping puhuu kommunistipuolueesta Kiinan hienojen perinteiden perijänä. LEHTIKUVA/AFP Wang Zhao

”Kiina on tehnyt autoritaarisesta mallistaan vientituotteen”

Kyse on tutkijoiden mukaan Neuvostoliittoon verrattavasta uhasta läntisille demokratioille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan presidentti Xi Jinping pitää johtamaansa kommunistipuoluetta menestystarinana, jota pitää aiempaa voimallisemmin levittää myös maan rajojen ulkopuolelle, sanovat amerikkalaistutkijat Charles Edel ja David O. Shullman.

– Vahvistaakseen maansa ja puolueensa kansainvälistä vaikutusvaltaa Xi katsoo, että kiinalaisviranomaisten tulisi ylistää Kiinan autoritaarista hallintomallia ulkomailla, he kirjoittavat Foreign Affairs -lehdessä.

On käynyt heidän mukaansa selväksi, että Kiina pyrkii nyt aktiivisesti edistämään omaa malliaan erityisesti illiberaalien ulkomaisten poliitikkojen keskuudessa.

– Tavoitteena ei ole levittää marxismia eikä yksittäisten demokratioiden horjuttaminen, vaan pikemminkin poliittisen ja taloudellisen johtoaseman saavuttaminen. Siihen tähtäävät toimet, kuten propagandan levittäminen, informaatio-operaatiot, taloudellisen vaikutusvallan lujittaminen ja sekaantuminen vieraiden valtioiden politiikkaan, nakertavat demokraattisia instituutioita ja normeja kohdemaissa ja niiden välillä, he toteavat.

Edel on ennen tutkijan uraansa työskennellyt Yhdysvaltain ulkoministeriössä ja Shullman kansallisessa tiedusteluneuvostossa.

Toisinajattelua ei sallita

Xi Jinping on tehnyt Edelin ja Shullmanin mukaan selväksi, että Kiinan malli on hänen mielestään läntisiä poliittisia järjestelmiä parempi ja että ”kiinalaista viisautta” on levitettävä kaikkialla maailmassa ”kontribuutiona ihmiskunnalle”.

Toisin kuin Neuvostoliitto kylmän sodan aikana, Xi ei heidän mukaansa pyri pakottamaan muita maita Kiinan mallin omaksumiseen.

– Se, että Kiinan kommunistipuolue yhä äänekkäämmin markkinoi autoritaarisen mallin paremmuutta, ei kuitenkaan haasta demokratiaa sen vähempää kuin Neuvostoliitto teki – varsinkaan, kun Kiinan taloudelliset ja poliittiset toimet vahvistavat autoritaaristen hallintojen asemaa ja heikentävät demokraattisia hallintoja eri puolilla maailmaa, he sanovat.

Kiina ei heidän mukaansa toimi vain epädemokraattisten voimien innoittajana, vaan myös tarjoaa käytännön työkaluja, koulutusta ja resursseja niille, jotka poliitikoille, jotka haluavat sivuuttaa hyvän hallinnon periaatteet ja ihmisoikeuksien noudattamisen omissa maissaan.

– Kiinan kommunistipuolue toteuttaa säännöllisesti laajamittaisia koulutusohjelmia ulkomaisille viranomaisille siitä, miten yleistä mielipidettä voidaan ohjailla, pitää kansalaisyhteiskunta aisoissa ja toteuttaa kiinalaistyyppistä kyberturvallisuutta, he toteavat.

Lukuisiin maihin on heidän mukaansa hankittu kehittynyttä kiinalaista valvontateknologiaa, jonka avulla kansalaisia valvotaan, mediaa sensuroidaan ja internetin käyttöä rajoitetaan.

Mallissa, jota Peking kaupittelee ja jonka yhä useampi maa ostaa, toisinajattelua ei hyväksytä, vaan sitä pidetään sabotaasina, Edel ja Shullman kiteyttävät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)