Kiinan laivaston aluksia harjoituksessa. / SCMP / Youtube

Kiina määräsi sotavoimiaan taisteluvalmiuteen

Taiwanin ja Etelä-Kiinan merestä vastaavat joukot valmistautuvat konfliktiin.

Kiinan eteläinen sotilasalue on määrätty nostamaan taisteluvalmiuttaan ja ”valmistautumaan mahdolliseen konfliktiin”.

Sotilasalueen vastuulle kuuluvat muun muassa Taiwanin lähialueet ja Etelä-Kiinan meri, jonka saarista Kiina on kiistellyt pitkään naapurivaltioiden ja Yhdysvaltojen kanssa.

South China Morning Post -lehden mukaan Kiinan presidentti Xi Jinping kehotti viime viikolla sotilasjohtoa ”ottamaan kaikki mahdollisuudet huomioon” ja valmistelemaan ”hätäsuunnitelmia” tarpeen vaatiessa.

– Joukkojen taisteluvalmiutta on vahvistettava ja sotavalmisteluja kiihdytettävä, Xi sanoi tarkastuskäynnin yhteydessä.

Kiinan poliittisen johdon retoriikka on ollut viime viikkoina tavallista kärkkäämpää. Puolustusministeri Wei Fenghe painotti keskiviikkona, ettei maa aio luopua ”yhdestäkään palasta” Kiinan aluetta.

Kiinan tulkinnan mukaan Taiwan ei ole itsenäinen valtio, vaan ainoastaan kapinoiva maakunta. Puolustusministeri totesi, että tämän näkemyksen haastaminen on ”äärimmäisen vaarallista” ja johtaisi sotavoimien käyttöön.

Kovat puheet on nähty osittain sisäpoliittisena retoriikkana ja toisaalta myös selkeänä viestinä Yhdysvalloille.

– Yhdysvaltojen laivat kulkevat kansainvälisillä vesialueilla Etelä-Kiinan merellä, eikä maa tunnusta Kiinan vaatimuksia saaristoryhmiin ja keinotekoisiin saariin. Näin ollen sotilaallinen kitka maiden välillä tulee todennäköisesti jatkumaan, tutkija Zhou Chenming toteaa.

Kiinan ja Yhdysvaltain sota-alukset olivat syyskuun lopulla hyvin lähellä törmäystä kiistellyllä merialueella. Kiinalaisaluksen kerrottiin tehneen useita ”aggressiivisia liikkeitä” ajaakseen hävittäjä USS Decaturin pois alueelta.

Kiinan puolustusministeriö syytti puolestaan tapauksesta Yhdysvaltoja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt