Verkkouutiset

Kiina lupaa kauppaneuvottelut Britannian kanssa Brexitin jälkeen

Britit haluavat varmistaa viennin kasvun. Kiinalaiset havittelevat Englannissa sijaitsevia ydinvoimaloita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiina on luvannut aloittaa kauppaneuvottelut Britannian kanssa sen jälkeen, kun Britannia on eronnut EU:sta. Kiinan lupauksesta kertoo Britannian tuore ulkoministeri Jeremy Hunt, joka tapasi maanantaina Kiinan johtoa.

– Kiinan ulkoministeri Wang (Yi) tarjoutui avaamaan keskustelut kauppasopimuksesta Kiinan ja Brexitin jälkeisen Britannian kesken. Me toivotamme ehdotuksen tervetulleeksi ja olemme valmiita tutkimaan asiaa, Hunt toteaa tiedotteessaan.

Kiinalaislehti China Daily muotoilee asian ylimalkaisemmin. Lehden mukaan Kiina haluaa edistää vapaakauppaa, ja se on sopinut Britannian kanssa, että maat vastustavat yhdessä kaikenlaista unilateralismia ja protektionismia. Termit tarkoittavat yksipuolista päätöksentekoa ja tuotannonsuojelua.

Britannia kuuluu toistaiseksi EU:hun, joka neuvottelee kauppasopimukset sen puolesta. Kun Britannian ensi maaliskuussa eroaa EU:sta, se saa mahdollisesti oikeuden neuvotella omat kauppasopimuksensa.

Kiinan lupaus neuvottelujen aloittamisesta on myönteinen uutinen Britannian hallitukselle, koska näin se voi osoittaa, että kauppasopimukset todella ovat mahdollisia Brexitin jälkeenkin. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi kuukausi sitten, että jos Brexit toteutuu brittihallituksen ehdottamalla tavalla, hän ei suostu allekirjoittamaan vapaakauppasopimusta brittien kanssa.

Britannian vienti Kiinaan lisääntyi Huntin mukaan viime vuonna 32 prosentilla ja on nyt 67 miljardia puntaa.

Kiina puolestaan haluaa hankkia valtionyhtiöilleen lisää omistuksia Britannian ydinvoimaloista ja teleyhtiöistä. Britannian nykyhallitus on suhtautunut näihin Kiinan tavoitteisiin kielteisemmin kuin edeltävät hallitukset.

Kiinalainen CGN-yhtiö suunnittelee ostavansa merkittävät osuudet muun muassa Bradwelliin ja Sizewelliin rakennettavista ydinvoimaloista. Ydinvoimaloiden siirtyminen kiinalaisten haltuun on herättänyt keskustelua Britanniassa, koska Kiinan valtio on edelleen kommunistinen ja koska valtion ydinvoimayhtiöt valmistavat voimaloiden lisäksi ydinaseita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)