Kiinan kansankongressin kokoontuminen alkaa perjantaina. LEHTIKUVA / HEIKO JUNGE

Kiina siirsi pikaisesti toisinajattelijoita ”pakkolomalle”

Aktivisteja on asetettu kotiarestiin ennen kansankongressin kokoontumista.

Kiinaa johtava kommunistinen puolue on kiristänyt otettaan toisinajattelijoista ja ihmisoikeusaktivisteista ennen perjantaina alkavaa viikon mittaista Kiinan kansankongressin kokoontumista Pekingissä, kertoo uutissivusto Radio Free Asia.

Toisinajattelijoita ja aktivisteja on asetettu kotiarestiin. Heitä on myös kuljetettu ulos kaupungista ja pakotettu pitämään ”lomaa” poliisin valvonnassa.

Bao Tongia on varoitettu antamasta haastatteluita ja julkaisemasta kommentteja sosiaalisessa mediassa. Bao toimi aikoinaan syrjäytetyksi joutuneen pääministeri Zhao Ziyangin poliittisena avustajana.

– Viranomaiset ottivat yhteyttä Bao Tongiin alkuviikosta ja ohjeistivat häntä olemaan kirjoittamatta mitään. Häntä myös käskettiin olemaan puhumatta medialle. Ei artikkeleita eikä tviittejä, kertoo tilanteeseen perehtynyt, nimettömänä esiintyvä lähde.

Suorapuheisuudestaan tunnettu pitkäaikainen journalisti Gao Yu kertoo saaneensa samanlaisen varoituksen. Hän pysyy kotonaan Pekingissä poliisin vartioimana kansankongressin kokoontumisen ajan.

– Minulle kerrottiin, että kotipihalleni asetetaan tarkkailuryhmä. Näin minulle sanottiin maanantaina, Gao sanoo.

Myös Guizhoun maakunnassa toimivan tunnetun ihmisoikeusfoorumin jäseniä on pakotettu ”lomailemaan” maakunnan pääkaupungin esikaupunkialueella.

– Valtion turvallisuuspalvelu soitti minulle lauantaina ja ohjeisti menemään asemalle, jotta minut saatettaisiin tilanteen tasalle, kertoo Guizhoun ihmisoikeusfoorumin jäsen Li Renke.

– Minulle sanottiin, että minut viedään pois tiistaina ja että minun pitäisi valmistautua, Li sanoi ennen lähtöään tallennetussa haastattelussa.

Li olettaa, että myös muihin foorumin jäseniin kohdistetaan samanlaisia toimia.

Perjantaina kokoontuvaa Kiinan kansankongressia luonnehditaan yleisesti kumileimasimeksi.

Kommunistinen puolue johtaa Kiinaa, ja puolue päättää, mitä kansankongressi hyväksyy.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt