X
SULJE MAINOS
Taiwanin edustajiston kyltti Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. LEHTIKUVA / AFP Petras Malukas

Kiina heikensi diplomaattisia suhteitaan Liettuaan

Päätöksen takana on Taiwanin edustuston aukeaminen Liettuassa.

Kiina on virallisesti heikentänyt diplomaattisia suhteitaan Liettuan kanssa, kertoo Kiinan ulkoministeriö tiedotteessaan. Kiinan mukaan syynä päätökselle on Liettuan lähentyminen Taiwanin kanssa.

Taiwan on avannut Vilnaan edustuston omalla nimellään, mikä on poikkeuksellista Taiwanin ulkopolitiikassa. Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntana, mutta Taiwan toimii käytännössä itsenäisen valtion tavoin.

Tiedotteessa Kiina kehotti Liettuaa olemaan aliarvioimatta Kiinan tahtoa puolustaa kansallista itsemääräämisoikeutta ja valtion rajoja.

Kiina ja Liettua ovat olleet sanasodassa jo elokuusta alkaen, kun Taiwanin edustuston avaamisesta ilmoitettiin. Liettua on vastannut esimerkiksi kehottamalla kansalaisiaan hankkiutumaan eroon kiinalaisvalmistajien älypuhelimista, joissa Liettua epäilee olevan vakoiluohjelmia.

Kiina on vastustanut voimakkaasti kaikkia Taiwanin itsenäisyyspyrkimyksiä. Kiinan kommunistisen puolueen linjan mukaan jokainen yritys muodostaa suhteita Taiwanin kanssa on Kiinan sisäisiin asioihin puuttumista, johon Kiina on sanonut reagoivansa voimakkaasti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt