Seurantalaitteilla pyritään Kiinan mukaan vähentämään liikenneruuhkia. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kiina asettaa seurantalaitteet autoihin

Asiantuntijoiden mukaan seurantalaitteet kasvattavat Kiinan mahdollisuuksia valvoa kansalaisiaan.

Kiina aloittaa heinäkuun alusta asettamaan ajoneuvojen tuulilaseihin  radiotaajuuksilla toimivia seurantalaitteita, kertoo the Wall Street Journal. Kiinan viranomaiset ovat kertoneet tavoittelevansa seurantalaitteilla helpotuksia liikenneruuhkiin ja parannuksia kansalaisten turvallisuuteen.

Asiantuntijat kiistävät ajoneuvokohtaisten seurantalaitteiden tarpeellisuuden liikenneruuhkien vähentämisessä. Heidän mukaansa radiotaajuuksiin perustuvien seurantalaitteiden yksilöllistä dataa ei tarvita ruuhkien helpottamiseen, sillä liikennettä voitaisi tutkia pelkästään sensoreilla, jotka laskevat autojen määrää liikenteessä.

Asiantuntijoiden mukaan seurantalaitteet kuitenkin vain lisäisivät Kiinan hallinnon mahdollisuuksia valvoa kansalaisiaan. Kiinassa kansalaisia valvotaan jo internetissä ja laajan valvontakameraverkoston kautta.

Radiotaajuuksiin perustuva seurantalaite ei pysty jatkuvasti paikantamaan GPS-laitteiden tapaan ajoneuvon sijaintia, mutta se tunnistaa ajoneuvon sijainnin tiettyjen tarkastuspisteiden kohdalla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt