Kiinan investointien pelätään avaavan ovia vakoilulle. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Kiina suuttui Ruotsille ”vastuuttomista väitteistä”

Ruotsissa huolestuttiin Kiinan investoinneista.

Ruotsissa on keskusteltu kiinalaisten sijoitusten aiheuttamista turvallisuusriskeistä. Kiina on loukkaantunut väitteistä, kertoo South China Morning Post.

− Tällaiset väitteet, joilla ei ole faktapohjaista tukea, ovat tarkoituksellisen hypoteettisia. Ne ovat täysin vastuuttomia, Kiinan Tukholman-suurlähetystö tiedottaa.

Ruotsin puolustusministeriön tutkijat varoittivat hiljattain, että Kiina voi hyödyntää Kiirunassa sijaitsevaa satelliittien vastaanottoasemaa sotilas- ja tiedustelutarkoituksiin. Kiinalaisten vuonna 2016 rakentama asema on virallisesti tarkoitettu vain siviilikäyttöön, mutta se välittää myös vakoilukäyttöön soveltuvaa kuvaa arktiselta alueelta.

Ruotsissa on kerrottu, että valtion omistama SSC-avaruusteknologiayhtiö solmi satelliittiaseman rakentamisesta sopimuksen entisen korkea-arvoisen kiinalaisupseerin kanssa. Miehellä on tiiviit yhteydet Kiinan avaruusohjelmaan, jonka kerrotaan olevan lähinnä vain jatke maan armeijalle.

Kiinan pelätään saaneen jo aiemmin lukuisilla muilla yrityskaupoillaan käsiinsä Ruotsin puolustukselle tärkeää tietoa ja teknologiaa.

Kiinassa syytökset on torjuttu jyrkästi. Maan tiedotusvälineiden mukaan huolet kumpuavat ”Kiina-vastaisesta mielialasta” ja ne ovat jatkoa ”hyökkäyksille” kiinalaista teknologiayhtiö Huaweita vastaan.

Teknologiajättiä on syytetty muun muassa vakoilusta. Ruotsissa on keskusteltu siitä, pitäisikö Huawei jättää turvallisuussyistä 5G-verkkojen rakentamisen ulkopuolelle.

LUE MYÖS:
”Herätys Suomelle” – näin suhtautuminen Kiinaan muuttui

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt