Neuvostoagenteille neuvottiin suomalaisten pöytätapoja. KGB Files/youtube.com

KGB:n ohjeet agenteille: Näin esität suomalaista

Neuvostovakoojille kerrottiin muun muassa suomalaisten pukeutumisesta.

Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB valmisti agenteilleen ohjekirjan, jossa annetaan ohjeita Suomen väestöön sulautumiseen.

Suomen väestön elämä, moraali ja tavat -oppaasta kertovan Radio Free Europen mukaan neuvostoarkistojen asiantuntija Eduard Andrjushtshenko pitää asiakirjoja aitona. Hän arvioi, että käsikirja on tehty joko 1950-luvulla tai 1960-luvun alussa.

Ilmeisesti neuvostoajan arkistoista vuodettua ohjekirjaa käydään läpi alla näkyvällä videolla. Kirjanen koostuu kuvallisista lyhyistä ohjeista. Verkkouutiset keräsi joitakin KGB:n vinkkejä suomalaisista alle.

Ruokailu ravintolassa

Lautasliinan käyttö. Pane se reisien päälle, ei kauluksen alle. Voit käyttää sitä käsiesi ja huuliesi pyyhkimiseen. He syövät näin haarukalla (älä käytä veistä apuna).

Ota leipää käsin ja pane se vasemmalla olevalle lautaselle. Haarukan ja veitsen pitäminen lautasen jommalla kummalla puolella kertoo, että vieras jatkaa ateriointia. Leipä syödään voin kanssa. Voinokareita on lautasella oikealla. Voinokare otetaan veitsellä lautaselta vasemmalla, pannaan leivän päälle ja levitetään. Veitsi on sitten palautettava alkuperäiselle paikalleen.

Lasia pidellään kädessä seuraavasti (ei jalasta). Viiniä, vodkaa ja muita alkoholijuomia nautitaan siemauksin (2-3 annosta lasia kohti). [Suomalaiset] eivät kilistä laseja vaan nostavat ne suun korkeudelle kohottaessaan maljan. Haarukka ja veitsi lasketaan yhdessä lautaselle sen merkiksi, että vieras on lopettanut. Tarjoilija tuo seuraavan ruokalajin.

(…)

Pöytä on katettu kahville. Sokerikossa on sokerilusikka. He ottavat sokeria lusikalla, mutta eivät sekoita sitä sillä kupissaan. Älä koske kahvipannuun. Se on tarjoilijan työ. Istu. Juomasi kaadetaan sinulle.

Jos lusikkaa tai pihtejä ei ole, sokeria otetaan käsin. Tapoihin ei kuulu ottaa sokeria kupista omalla lusikalla.

Kahvin sekoittaminen: älä kilistä lusikkaasi, tee kaikki hiljaa, äläkä vedä huomiota puoleesi.

Pukeutuminen ja liikkuminen

Solmion solmiminen: huomioi, että solmun on oltava pieni.

Kirjan lukeminen [yleisellä paikalla]: älä levittele, pysy vaatimattomana.

Älä työnnä villapaitaa housuihin. Villapaidan napit tulee pitää kiinni ja sitä tulee käyttää solmion kanssa.

Kiinnitä bussipysäkillä huomiota ihmisten vaatteisiin ja käytökseen. Maaseudulla tavallisin päähine on lättänä lippahattu. He käyttävät torilla reppuja jopa silloin, kun he ovat pukeutuneet hyvään pukuun.

Raitiovaunu: nouse kyytiin sieltä mistä muutkin- yleensä laiturin takaosasta. Tapoihin kuuluu kävellä jalkakäytävän oikeaa reunaa. Sinun tulisi kävellä hitaasti ja vaappua hieman.

Lepäily puistossa: naisten tai ”pariskuntien” viereen istuminen  ei ole soveliasta. On parempi etsiä vapaa paikka.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt